Anonim
Image

Layan lindar Light House i en skärm med upplysta metallskivor

En dynamisk skärm med upplysta, roterande polykarbonatskivor skyddar den övre nivån i detta hem i Melbourne, färdigställd av Layan för direktören för den lokala belysningsdesignpraxis The Flaming Beacon.

Layan har utökat och renoverat en arvskyddad arbetarstuga för att skapa Light House. Melbourne-studion lägger till nya utrymmen på baksidan och ovanför den ursprungliga strukturen och introducerade en central innergård för att få ljus och ventilation djupt in i hemmet, samtidigt som de ursprungliga rummen på hemmaplanen bevarades.

Image

Eftersom klienten var chef för en ljusdesignstudio ansågs ljus extremt noggrant inom projektets design.

"Belysningen för detta projekt ansågs mer än de flesta, och klienten arbetade noggrant med att välja och utforma belysningssystemet och armaturerna, " förklarade arkitektstudion.

Image

En viktig del av denna strategi var att installera en skärm som omger sovrummet på övre plan, uppbyggt av totalt 907 polykarbonatskivor fästa vid 67 roterande stålrör.

"Skärmen gav möjlighet att inte bara modulera ljusets karaktär under hela året, utan också bli det primära upplysta utrymmet på natten för de inre utrymmena", förklarade arkitekterna.

Ställ tillbaka från framsidan av hemmet för att minimera dess visuella påverkan på området. Denna nya lykta-liknande övre nivå ger en ljus motpol till de mer intima lägre nivåer.

Under dagen kastar den roterande skärmen skuggmönster över interiören, och på natten kopplar de enskilda, låga nivå-lysdioderna som finns i varje skiva på för att lysa in interiören.

På bottenvåningen omger ett stort vardagsrum, matsal och kök utrymme på gården, med mer privat vardagsrum och studioutrymmen på baksidan av huset med utsikt över en lindig trädgård.

"De olika bostadsområdena var orienterade runt den centrala innergården för att dra full nytta av dess naturliga ljus och ventilationsfördelar", säger studion.

"Glashöjda skjutdörrar i full höjd spelar en viktig roll för att underlätta byggnadsbefolkningen att kontrollera tvärflödesventilationen."

Image

Två sovrum sitter på framsidan av hemmet i den ursprungliga strukturen i arbetarstugan och vetter mot en veranda och trädgårdsutrymmen.

Bottenvåningen bygger på den ursprungliga byggnadens materialitet, med tunna vita glasade tegelstenar och amerikansk ekpanel som fodrar interiören.

Image