Anonim

Mikhail Riches skapar energieffektiva terrasserade gator som sociala bostäder i Norwich

Goldsmith Street är ett passivhaus- och socialt bostadssystem med hög täthet av Mikhail Riches i Norwich, England, som är kortlistad till årets Stirling-pris.

Beläget nära stadens centrum omfattar bostadsutvecklingen 105 terrasserade bostäder utformade för att vara ett prisvärt alternativ med hög täthet till hyreshus.

Varje hem vetter mot söder för att maximera solvinsten och är designad av Mikhail Riches med praktisk detaljering som garanterar att det är låg energi.

Image

"Vår prioritering var att utforma ett passivt solsystem för att minimera bränsleräkningar för invånare, " förklarade studion grundarna Annalie Riches och David Mikhail. "Vi ville också sätta tillbaka gator i ett område i Norwich som hade tappat dem, " sa de till Dezeen.

"Systemet vetter mot fönster och bebyggda rum söderut för att få ut mesta möjliga av vinterns solvinst och är skuggade på sommaren."

Image

Mikhail Riches vann en tävling för att utforma Goldsmith Street 2008, med ett förslag som föreställde gator snarare än flerfamiljshus som många andra deltagare föreslog.

Systemet omfattar sju terrassblock anordnade i fyra linjer, som innehåller totalt 45 hus och 60 lägenheter, inom ett område på mindre än en hektar.

Image

Medan antalet bostäder inom utvecklingen dikterades av kortet, var det studionens önskan att skapa ett "passivt solsystem" som ledde det till designterrasser. Byggnaderna behövde vara låghöjda för att förhindra att det överskuggas.

För att uppnå detta samtidigt som han mötte den bostadstäthet som krävdes, tog Mikhail Riches ledtrådar från ett högtäthetsbostadsområde som kallas Gyllene triangeln - ett kvarter i viktorianska radhus fem minuter från platsen.

Image

"Vi tittade på det närliggande populära naturvårdsområdet i Norwich, som har terrasserade gator med 14 meters mellanrum, betydligt mindre än riktlinjerna för utsikt över tillåter, " förklarade Mikhail Riches.

"Genom att efterlikna detta gatumönster kunde vi få betydligt fler familjshus i planen, som matchade det lokala bostadsbehovet. Inom platsgränsen kunde vi passa fyra linjära öst-västterrasser med en kombination av strategier."

Liksom Gyllene triangeln är terrasserna placerade 14 meter från varandra och innehåller "ovanligt breda och grunt" hustyper som mäter åtta meter med sex. Alla beboeliga rum vetter mot söder för att bibehålla integriteten.

En öppen gränd går genom mitten av systemet, som Mikhail Riches utvecklade för att fungera som en gemensam gemensam trädgård och säker lekplats för barn. Det finns också två andra anlagda lekområden på plats.

Image

Mycket av Goldsmith Street: s andra viktiga detaljer har utvecklats av Mikhail Riches av praktiska skäl för att säkerställa att systemet uppfyller Passivhaus-standarden - en internationell energiprestandardstandard avsedd att dramatiskt minska kravet på utrymmeuppvärmning och kylning.

Varje vägg är över 600 millimeter tjock, och hustakarna är placerade på 15 grader för att maximera solvinsten och samtidigt säkerställa att varje terrass inte blockerar solljus från fönstren i raden bakom.

Image

Under hela planen införlivade Mikhail Riches också vita fönstermarker som isolerar fönsterramarna och tjänar också till att spela upp avslöjningarna - en design som hjälper till att förbättra ljuset i interiören och utsikten ut.

Fönstren har också medan aluminiummesh brise-sulor som ger solskydd.

Image

Andra prickar till schemat inkluderar en materialpalett av mjölkiga krämfärgade ler tegelstenar och svarta glansiga brickor på hustaken som ekar byggnadsmaterial som finns i hela Norwich, och böjda väggar i varje hörn för att dölja inre trappor samtidigt som man försiktigt leder besökare till gatorna .