Anonim
Image

SERA expanderar Portland Playhouse med byggnad inslaget i glas och förkolat trä

Den amerikanska studion SERA Architects har renoverat en 115 år gammal kyrkobyggnad och skapat ett modernt tillägg för att hysa ett ideellt teaterföretag i Oregon.

Sedan 2008 har Portland Playhouse fungerat från en en gång ledig kyrka i stadens King-kvarter. Under de tidiga dagarna gick gruppen med soffa sittplatser och andra make-shift-lösningar.

Image

2011 beslutade stadsstyrelsen att kyrkan inte kunde användas som teater, vilket effektivt stoppade föreställningar där. Förhandlingar inleddes och staden beviljade så småningom ett speciellt tillstånd för byggnaden.

Scengruppen återupptog inte bara verksamheten utan påbörjade också ett projekt för att förbättra 6 500 kvadratmeter (604 kvadratmeter) anläggning.

Image

"Med ett säkert hem i handen tog Playhouse en plan för att förvandla den föråldrade byggnaden till en helt dedikerad teater", säger den lokala studion SERA Architects, som arbetade på projektet för en betydligt reducerad avgift.

Arkitekterna arbetade på pro-bono-basis och samarbetade med en ideell organisation för att fastställa programmatiska behov, estetiska preferenser och strategier för tillväxt.

Image

De kom med ett system som krävde en översyn av kyrkobyggnaden och byggande av en liten förlängning för repetitioner, samhällsmöten och tillverkning av uppsättningar. Teamet utformade också en utomhuskomponent för en framtida fas.

Det 1 500 kvadratmeter stora tillskottet ger teaterföretaget ett modernt ansikte. En glaserad vägg definierar den främre höjden, med utsikt över ett luftigt mångsidigt rum och engagerar byggnaden i närheten.

Glidande glasdörrar tillåter interiören att flyta in i en utomhusgård - ett ögonblick som hjälper "symboliskt att stärka anslutningarna till samhället".

Andra fasader är lindade i lerkved som förkyldes med shou sugi ban, en forntida japansk teknik. Den mörka timmerskydden står i kontrast till kyrkans ljustonade yttre.

"Byggnaden skapar en yin-yang-dialog mellan den vitmålade kyrkan, medan den ljusa inre volymen fungerar som en välkomnande miljö för repetitioner och samhällsmöten, " sa studion.

Inuti den nya strukturen hjälpte en minimalistisk design till att sänka kostnaderna samtidigt som funktionella behov och komfort garanterades. Lågtekniska och passiva designelement, såsom takfönster, bidrar till att minska energiförbrukningen och verktygsräkningar.

Image

Bredvid tillägget finns kyrkan, som går till 1904. Ytterväggarna målades om och taket byttes ut.

Stora förändringar inträffade inomhus, där warren-liknande utrymmen öppnades för att skapa bättre flöde genom den historiska byggnaden. Nya värme, kyla och elektriska system installerades också.

Image

Den offentliga lobbyn fick ett nytt biljettkontor, koncessionsområde och könsneutrala badrum. Teatern, med plats för upp till 90 personer, var designad för att vara mycket flexibel.

"Det primära föreställningsutrymmet är utformat som en svart boxteater, vilket gör det möjligt för konstnärerna att konfigurera scenen och sittplatserna efter önskemål, " sade teamet. "Den bakre hälften av byggnaden innehåller en studio för uppsättning."

Image