Anonim
Image Stamba Hotel har blivit ett nav för Georgias designscene

Hotellgruppen Adjara "spelar en avgörande roll" i Georgiens kulturella renässans, säger kreativ

Den georgiska gästfrihetsgruppen Adjara har gjort sig känd för att omvandla de brutala sovjettidens byggnader till boutiquehotell, inklusive det prisbelönta Stamba Hotel i Tbilisi. Det har också hjälpt till att vårda en ny generation av georgiska kreativa talanger.

Lokala konstnärer och designers säger att gruppens stöd har bidragit till att höja de kreativa industrierna i landet.

"Vikten av Adjara Group är enorm, " sade Tamuna Gvaberidze, en gallerist och designkonsult från Georgiens huvudstad Tbilisi. "De skapade en livsstil och skapade ett nav för kreativa människor."

Georgien, som ligger mellan Europa och Asien i regionen Sydkaukasien, anses för närvarande vara en av världens hetaste resmål och hem för en av de mest livliga kreativa scenerna.

Hotell "spelade en avgörande roll" i Georgiens kulturella väckelse

Adjara Group har hjälpt båda, säger Gvaberidze, som driver Window Project-galleriet i huvudstaden.

"De följer inte vanliga regler för hotellaffärer", sa hon. "De bidrar mycket till den georgiska konstscenen, turismutvecklingen och tillväxten i hela landet."

"Projekt som hotellen Stamba och Rooms har spelat en avgörande roll i den kulturella renässansen och utvecklingen av vårt land på många sätt", enades Nata Janberidze och Keti Toloraia från Tbilisi designstudio Rooms Design, som beskrev gruppens strategi som "maverick".

Image Adjara-gruppens fastigheter inkluderar det prisbelönta Stamba Hotel i Tbilisi

Men det finns en kommersiell logik bakom denna strategi, enligt Adjara Groups VD Valeri Chekheria.

"Var du än går, alla internationella hotell ger dig exakt samma upplevelse, " sade han. "När du vaknar vet du inte vilken stad du är i. I Georgien vill vi att folk ska få denna lokala upplevelse med lokal mat och kultur."

Adjara syftar till att främja georgisk kultur

Målet är att introducera besökare till samtida georgisk kultur, säger Levan Berulava, gruppens verkställande direktör.

"Vi stöder lokala konstnärer, vi ger dem utrymmen, ger dem alla möjligheter för deras ambition, " sade han. "Vi inbjuder massor av musiker att komma och stanna på våra platser för att utveckla klubbarna och musikscenen."

"Våra offentliga utrymmen används också för icke-kommersiella pop-up-evenemang, offentliga samtal och så vidare."

Gruppens hotell, som också inkluderar Rooms Hotel och Fabrika vandrarhem i Tbilisi, och ett annat Rooms Hotel på Kazbegi i det bergiga norra landet, är alla omvandlingar av spartanska institutionella byggnader som byggdes när Georgien var en republik av Sovjetunionen.

Image Fabrika vandrarhemmet inkluderar utrymmen för icke-kommersiella pop-up-evenemang

En obebyggd vinge på Stamba Hotel är avsatt för att ge gratis studioutrymme för konstnärer och designers. Det här golvet kallas Stamba D Block, och har svåra talanger som designer och rappare Max Machaidze och konstorganisationen Propaganda Network och är värd för experimentella utställningar och spelningar.

Det uppmanar lokala arkitekter och designers att arbeta tillsammans med sin egen designstudio, Adjara Arch Group.

Gruppens första hotell med eget varumärke, Rooms Hotel i Kazbegi, var ett samarbete med Rooms Design, som också arbetar med interiören i gruppens senaste företag, Rum Hotel Kokhta, som kommer att öppnas senare i år.

Var och en av Adjara Groups hotell har en uniform utformad i samarbete med en lokal designer

Företaget samarbetar med lokala modedesigners för att skapa uniformer för sin personal och har ett "hotellatellier" baserat på Stamba Hotel som sysselsätter ett dussin designers och skräddare under ledning av kostymdesignern Tinatin Kvinikadze. Uniformer skapas för varje nytt hotell och stilar ändras med årstiderna.

"Vi arbetar med olika georgiska modedesigner", sa Chekheria. "Vi samarbetar med dem varje säsong."

Gruppen arbetar med lokala jordbrukare för att skaffa produkter för sina restauranger och har lanserat sitt eget agro-entreprenörskapsprogram och köper över 4 000 hektar jordbruksmark i Kakheti i östra Georgien för att odla mat till sina restauranger och utveckla ett parallellt agro-turismprojekt .

Image Georgiens första lodräta gård inomhus ligger på Stamba Hotel

På Stamba Hotel har det skapat Georgiens första inomhus vertikala gård. Under ledning av entreprenören Tusya Gharibashvili har den 200 kvadratmeter stora anläggningen sju nivåer som odlar grönsaker, bär och sallad och använder 75 procent mindre vatten än traditionella jordbruksmetoder och förser hotellet med färska, ekologiska produkter.

Gruppen stöder också lokala kulturinstitutioner inklusive Tbilisi Architecture Biennial, hjälpte till att inrätta Tbilisi Photo Festival och skapar ett fotografimuseum på Stamba Hotel.

Gigi Shukakidze, grundare av Tbilisi Architecture Biennial, sa att gruppen hade varit "stora bidragsgivare" till den lokala kreativa scenen. "De har fått stöd av en hel del festivaler, offentliga föreläsningar såväl som enskilda konstnärs verk, " sade han.

Adjara Group har vuxit dramatiskt sedan första hotellet 2010

Adjara Group, som inleddes strax efter Georgiens traumatiska krig 2008 med Ryssland, vilket resulterade i den pågående ockupationen av en del av landet av dess enorma granne.

Företaget, nu den största gästfrihetsgruppen i Georgien, öppnade sitt första hotell 2010, då det fick en franchise för att skapa ett Holiday Inn i huvudstaden Tbilisi.

"Vi startade gruppen 2010, efter kriget, " sa Chekheria till Dezeen. "Det var en mycket svår tid för Georgien, så vi behövde ett slags förtroende från kunderna. De ville inte stanna på lokala hotell vid den tiden, så vi köpte den första Holiday Inn-franchisen i Georgien."

De arbetade med Room Design och konverterade det sovjetiska era Adjara Hotel till en destination som är mer stilfull och modern än det typiska internationella kedjan.

Image Rum Hotell i Kazbeki var det första hotellet i landet som blev medlem av Design Hotels-nätverket

De startade själva sitt nästa projekt och konverterade ett övergivet sovjeteranium med utsikt över Kazbekberget till det första Rooms Hotel.

"När vi åkte dit var det bara byggnadens struktur, och som allt annat förstördes, " sade Chekheria. "Vi hittade de gamla arkitekturteckningarna och vi behöll byggnadens struktur."

Hotellets yttre har klädts i trä medan interiören är dekorerad i eklektisk stil baserad på New York-interiörer, med stora öppna allmänna utrymmen, grova trägolv och en blandning av vintage och moderna möbler.

"Det är inspirerat av New York på 1930-talet, " sade Chekharia.

Hotellet, det första i Georgia som blev medlem av Design Hotels-nätverket, blev en omedelbar framgång och följdes av ett andra Rooms Hotel i Vera-distriktet i Tbilisi, i en vinge av ett förslagen förlag där kommunistiska tidningar trycktes.

Varje projekt utformat för att vara "super local"

Stamba Hotel, som upptar en annan flygel i samma byggnad och tar sitt namn från det georgiska ordet för tryckning, öppnade 2018. Hotellets atrium behåller den dramatiska flervåningsbetongens tomrum i den ursprungliga byggnaden och transportbanden som flyttade tidningar runt som de trycktes. Det utsågs till årets nya koncept vid AHEADs internationella hotellutmärkelser.

Innan dess, arbetade de med Multiverse Architecture, förvandlade de en före detta plaggfabrik i Tbilisi'a Chughureti-distriktet till Fabrika, ett multifunktionellt utrymme som innehåller ett vandrarhem, ett samarbetsutrymme, studior och barer.

I varje projekt har strategin varit lik. "Konceptet är att renovera det gamla, " sade Berulava.

"Vi letar efter platser som har en historia bakom sig, denna sovjetiska brutalism, och vi håller själen och visar deras historia, " sade Chekheria. "Och vi tycker att det borde vara superlokal varje gång, väldigt lokalt, oavsett om det är i en by, på landsbygden eller i en stad."

Image Max Machaidze skapade växter av keramiska isolatorer på Stamba Hotel

Det kommande hotellet Rooms Hotel Kokhta, som dock ligger på skidorten Bakuriani, kommer att vara gruppens första nybyggda satsning. Nata Janberidze och Keti Toloraia från Rooms Design, som arbetar med interiören, sa att projektet kommer att vara "annorlunda från allt du har sett förut".

Gruppen ägs av Temur Ugulava, som ger mycket av den kreativa visionen för hotellen och andra projekt, som inkluderar restauranger och barer.

Janberidze och Toloraia beskrev Ugulava som en "fantastisk entreprenör och visionär, men också en utmärkt designer."

"Han är en super kreativ kille", överenskom designern Max Machaidze, som arbetade med Ugulava på Stamba Hotel och tillhandahöll konstverk och föremål, inklusive de enorma vintage keramiska isolatorer som fungerar som växtkrukor i hela arenan och elpylonen som sitter på gården.

"Han designade hela saken själv och jag hjälpte honom med det. Det var som en ping-pong-tankeutbytesprocess."

Adjara Group planerar att expandera internationellt

Ytterligare två hotell planeras för Georgias Svartahavskust, men Adjara Group planerar också att ta sitt koncept till Amerika.

"Vi är redo att gå internationellt och vi tycker att det är en bra tid att åka och göra något i New York, " sade Chekharia. "Vi var där ett par gånger för att leta efter några byggnader."

Chekharia och Berulava bodde båda i New York tidigare i sin karriär och säger att staden var en inspiration för deras gästfrihetsprojekt tillbaka i sitt hemland.

"Vi bodde i ett bakvatten här på 90-talet när Sovjetunionen kollapsade, " sade Chekharia. "Det var en mycket mörk tid. När du är i New York, där du får en bra utbildning och bra erfarenhet, kommer tiden att du betalar ditt land tillbaka."