Arkitektur

Världens första internationella linbana kommer att ansluta Ryssland och Kina

Världens första internationella linbana kommer att ansluta Ryssland och Kina
Anonim

UNStudio skulle ansluta Ryssland och Kina till världens första internationella linbana

Designad som den första någonsin gränsöverskridande linbanan kommer kabeln Blagoveshchensk - Heihe att byggas tvärs över floden Amur, som markerar gränsen mellan östra Ryssland och Kina.

UNStudio har planerat stationen i staden Blagoveshchensk, på den ryska sidan av gränsen, medan arkitekten för terminalen i den kinesiska staden Heihe ännu inte har meddelats.

"När den passerar den naturliga gränsen till floden Amur kommer kabeln Blagoveshchensk - Heihe att vara det första linbilsystemet som någonsin ansluter sig till två länder och kulturer, " säger Ben van Berkel, grundare av UNStudio.

Fyra stugor med kapacitet på 60 personer kommer att fungera på två internationella linjer som förbinder de två städerna.

Resenärer kommer att kunna göra resan inom sju och en halv minut, med själva linbanan tar tre och en halv minut att resa mellan stationerna.

UNStudio planerade Blagoveshchensk kabelbana-terminal för att hänvisa till de historiska förbindelserna mellan de två städerna, som trots att de separerades av en flod ofta förenades på vintern när floden frös.

"Detta sammanhang gav rik inspiration till Blagoveshchensk terminalstation, som inte bara svarar på dess omedelbara stadsläge, utan också blir ett uttryck för kulturell identitet och ett podium för inblandning av kulturer, " tilllade Van Berkel.

Linbanestationen är skapad för att framstå som ett "fyr för en gemensam välmående framtid mellan de två nationerna" och är utformad för att ha utsikt över både den ryska staden och över floden till Kina.

En offentlig takterrass kommer att byggas på byggnadens flodsida, medan rutten passagerare tar innan de går ombord på linbanan har många vyer över staden Heihe. Besökare som anländer till Ryssland får en inramad vy över Blagoveshchensk när de lämnar linbanan.

Liksom med internationella flygplatser kommer kabelstationen att delas upp i land- och luftsidaområden, med de senare säkerhetsstyrda och endast tillgängliga för personal och passagerare.

Byggnaden toppas av en allmänt tillgänglig restaurang och konferenscenter tillsammans med en takträdgård.

Linbilar föreslås i allt högre grad som ett alternativ för kollektivtrafik. Arkitekturstudion BIG har införlivat en gondol i sin design för Oakland A: s bollpark, medan Marks Barfield och Davis Brody Bond har föreslagit att bygga ett kabelbilsystem i Chicago.

Tillsammans med Blagoveshchensk linbana utformar UNStudio också linbilsystem i Göteborg och Amsterdam. Van Berkel anser att linbilar kan vara både användbara men också ett roligt kollektivtrafikalternativ.

"Linbilsystem ger en ny form av kollektivtrafik som är hållbar, extremt snabb, pålitlig och effektiv", sade han.

"Fastän främst en pragmatisk lösning är linbilar också ett mycket trevligt sätt att resa eftersom de gör det möjligt för oss att se och uppleva våra städer på ett helt nytt sätt."