Anonim
Image

Återvinningsbart hus är byggt av korkblock

Matthew Barnett Howland med Dido Milne och Oliver Wilton har använt korkblock för att bygga Cork House i Berkshire, England, som är på listan till årets Stirling-pris.

Inbäddat i underväxten bredvid Themsen, designades bostaden av Howland, Milne och Wilton som svar på arkitekturindustrins påverkan på biologisk mångfald, växthusgasutsläpp och beroende av engångsmaterial.

Huset består av fem volymer toppade med pyramidliknande takfönster och är konstruerade av korkblock med hållbarhet, med stöd av träkomponenter. Den är utformad så att den i framtiden lätt kan demonteras, återanvändas eller återvinnas.

Image

"Cork House är ett innovativt och tankeväckande svar på pressande frågor om material som vi bygger med, " förklarade Howland, Milne och Wilton.

"I stället för det typiska komplexa, skiktade byggnadshöljet som innehåller en mängd byggnadsmaterial, produkter och specialdelsystem, är Cork House ett försök att göra solida väggar och tak av ett enda bioförnybart material."

Image

Cork House har länge listats efter en Dezeen Award 2019 i kategorin lantliga hus.

Det är den senaste utvecklingen i ett pågående forskningsprojekt av Howland i samarbete med Bartlett School of Architecture, University of Bath, Amorim UK och Ty-Mawr.

Sedan 2014 har teamet utvecklat ett hållbart konstruktionssystem som nästan uteslutande beror på kork - ett förnybart, beständigt och isolerande material som håller på att skördas från barken i korken.

"Detta arbete började för cirka sex år sedan med att vi ställde några frågor om hur vi bygger idag och undrar om det skulle vara möjligt att utveckla ett alternativ med mindre komplexitet, " berättade Howland, Milne och Wilton till Dezeen.

"Vi var särskilt intresserade av en strategi som tog hänsyn till miljöprinciper för hållbarhet i varje steg i byggnadens livscykel."

Image

Systemet förlitar sig på expanderade korkblock, som är tillverkade av korkgranulat uppvärmda för att bilda ett fast byggmaterial. Dessa block skärs sedan med sammanfogande fogar för att bilda ett "lego-liknande" modulpaket med delar som kan användas för att själv bygga solida väggar.

Detta system, som stöds av konstruerat virke, avvisar behovet av murbruk eller lim och ger samtidigt struktur, isolering, yttre yta och inre ytbehandling vilket gör det till en lättåtervinnbar och återanvändbar struktur.

Howland, Milne och Wilton använde först byggsystemet 2017 för att bygga en prototypbyggnad som heter Cork Cabin, innan den utvecklades tillräckligt långt för att bygga Cork House.

Hemmet är tillverkat av 1 268 korkblock, som kombineras för att bilda fem länkade volymer med ett distinkt tak bestående av fem pyramidformade ljusbrunnar. Dessa är designade av studiorna för att sträcka sig över det öppna interiöret och få in ljus, samtidigt som de säkerställer att de också enkelt kan byggas och demonteras för hand.

Inuti har Cork House ett öppet kök och matplats, som leder till ett vardagsrum och sovrum i utrymmet bortom.

Den femte volymen är värd för ett utomhusdäckområde som är utformat för att "fungera som både en antikammare till huset och en port mellan två trädgårdar".

Cork House interiör kännetecknas också av de solida korkblocken, eftersom inga ytbehandlingar eller andra behandlingar används. I stället är korkan klädda strukturella balkar, linser, fönster och dörrar gjorda av svartfärgad Accoya-trä ihop med massiva mässingsarmaturer.

Golvbrädorna är gjorda av korssågad massiv ek, handgjorda pallar är gjorda av engelsk pippy ek och de återstående skräddarsydda möblerna använder korslaminerad gran.

Som en del av det pågående forskningsprojektet avser Howland, Milne och Wilton att utveckla korksystemet vidare för att arbeta med standardisering och gå mot ett säljbart korkkonstruktionssats.