Anonim
Image

El Sindicato bygger lilla Casa Parásito på ett tak i Ecuador

Den ecuadorianska studion El Sindicato Arquitectura har byggt en 12 kvadratmeter stor parasitstruktur ovanpå en byggnad i Quito.

Casa Parásito, som översätts som Parasite House, upptar ett litet utrymme på taket i en befintlig byggnad som ligger i San Juan-området i Ecuadors huvudstad.

Image

Huset, som fästs på plattan i den befintliga strukturen via stålfundament, består av ett badrum, kök, säng, förvaring och utrymme för att äta, arbeta och umgås, allt inom sitt 12 kvadratmeter stora fotavtryck.

Liksom många andra parasitbostäder förlitar det sig på värdbyggnaden för support eller tjänster.

"Casa Parásito är ett minimalt designobjekt, fokuserat på att lösa de grundläggande bostadsbehoven för en person eller ett ungt par, " sade El Sindicato Arquitectura i en projektbeskrivning.

Studion valde en A-ram timmerstruktur som möjliggjorde en öppen plats inuti för att utnyttja det begränsade området. "Dess koncept kommer från strävan efter ett optimalt utrymme för boende enligt den aktivitet vi utför, " tillade den.

På bottenvåningen tilldelas ett rektangulärt öppet område för olika aktiviteter, med ytterligare funktioner som köksbordet, badrum, säng, förvaring och ett skrivbord anordnat på kanterna. Sängen är belägen på en upphöjd plattform som fyller det gavelförsedda loftet ovanför.

"De utilitaristiska utrymmena, intill den rektangulära kärnan, ligger inom trianglar och romboider, " fortsatte studion. "Dessa geometrier erbjuder, förutom att de innehåller sin egen aktivitet, stabilitet för hela strukturen."

Ett stort triangulärt fönster fyller den nordliga fasaden, vilket tillåter mycket naturligt ljus inuti och utsikt över den omgivande staden, liksom vulkanerna Cotacachi, Imbabura, Mojanda och Cayambe.

Frostat glas frontar emellertid den södra fasaden för att erbjuda belysning och ventilation, samtidigt som beboarnas integritet bibehålls från grannarna. Den östra och västra sidan, som får direkt solljus året runt, är lindad i stålpaneler för att blockera direkt solljus.

Inuti är väggar och golv fodrade med Oriented strand board (OSB). Studion lämnade ett gap på 12 centimeter mellan träfodret och den metalliska strukturen, som är fylld med kokosfibrer som isolerande material.

Möblerna hålls enkla och glesa, inklusive ett neddragbart skrivbord och ett litet matbord och stolar.

El Sindicato Arquitectura avser Casa Parásito att ge ett exempel för framtida utveckling.