Anonim
Image

Vit betongfönsterluckor framför brasiliansk universitetsbyggnad

En täckt gata skär igenom denna nya universitetscampusbyggnad i norra Brasilien designad av Rede Arquitetos, Croquis Projetos och Neudson Braga, vilket ger ett skuggat och blåsigt område för studenter att umgås mellan klasserna.

Byggnaden utvidgar Universidade Federal do Ceará (UFC) campus i den brasilianska staden Crateús med klassrum, laboratorier, kontor och flexibla utrymmen. Det är den andra strukturen som byggs på det nya campuset och ingår i ett större utvecklingsprogram för UFC.

Tre arkitektstudior samarbetade om designen. Teamet består av arkitekten Neudson Braga, med företagen Rede Arquitectos och Custodio Santos Arquitetura, tidigare känd som Croquis Projectos.

Många aspekter av designen drevs av regionens torra klimat. Teamet använde flera strategier för att hålla byggnaden sval, inklusive användning av vit betong för utsidan, stora svängbara bris-sulor på fasaden och screening av vissa områden med mönstrade betongblock för att förbättra luftflödet.

Image

Den centrala ryggraden som skär genom byggnaden hjälper studenter, lärare och personal att gå omkring utan att behöva gå ut. Det kolonnfria utrymmet uppnåddes genom att ha lätt stålstolar sträcker sig mellan varje hälft av byggnaden.

"Vingarnas struktur är av armerad betong och stål i täckningen av det centrala hålrummet och samlivsmodulen, utan pelare som avbryter den inre vägen, " sade teamet i en projektbeskrivning.

Konceptuellt kopplade arkitekterna två "utbildningsvolymer" med ett samlingsområde mellan dem. De två blocken bildar en hund-benform innefattande block av klassrum organiserade längs två uppsättningar av parallella korridorer som korsar varandra i oregelbunden vinkel.

Mötesplatsen för dessa volymer är ett dubbelhöjd utrymme, Student bekvämligheter som en cafeteria och tryckeri finns här, bredvid ett täckt samlingsutrymme. Enligt designteamet vänder sig detta område till byggnadens utsida, med ett program utan definierade användningar.

Öppna trappor leder till den övre nivån, där cirkulationsmezzaniner och broar ger tillgång till fler klassrum och kontor.

Klassrum och andra programutrymmen körs tillbaka från kanten av byggnaden för att undvika bländning och överhettning i interiören. Betongskärmar med dubbel höjd i olika vinklar bildar fasaden och döljer byggnadens mekaniska utrustning.

I de områden som har fönster direkt utomhus begränsade arkitekterna storleken på öppningarna, vilket skapade små stansade öppningar i stället för att använda stora expansionsglas.

Vitbetong, byggnadens primära material, lämnas synlig i de flesta utrymmen. Enkla och funktionella möbler tillhandahålls i hela byggnaden, tillsammans med planterare och små trädgårdar som ger vegetation även inomhus.

Image