Anonim
Image

Yinka Ilori och Pricegore avslöjar Color Palace på London Festival of Architecture

Designer Yinka Ilori har samarbetat med arkitektstudion Pricegore på en mångfärgad paviljong installerad utanför Dulwich Picture Gallery i London.

Color Palace, som öppnar för allmänheten i morgon, kommer att vara värd för en mängd olika evenemang under nästa månad som en del av London Festival of Architecture.

Image

Ilori och Pricegore utformade både formen av paviljongen och dess ljusa färgpalett för att hänvisa till traditionella afrikanska textilier som finns i Lagos, men också på marknaderna i det närliggande Peckham, som har ett stort nigerianskt samhälle.

"Paviljongen inspirerades av Balogun-marknaden i Lagos, " sade Ilori, som också är en domare från Dezeen Awards 2019.

"Butiksägarna där skapar butiker som ett palats, med tyger arrangerade som en skärm, men också som struktur för att skydda dem från solen, " sa han till Dezeen. "Vi ville återskapa det här."

Image

Den djärva färgpaletten erbjuder en skarp kontrast till det kulturarv-listade Dulwich Picture Gallery, som avslutades av John Soane 1817, vilket gör det till det äldsta publika konstgalleriet i England.

"Skönheten i paviljongens design är att den står djärv och stolt omgiven av historien om Sir John Soanes ikoniska byggnad, som firar historia och kultur, " sade Ilori.

"Dess mönster och former välkomnar dig lugnt på avstånd tills du kommer närmare och närmare, och du blåses bort med en explosion av färg som omedelbart kräver din uppmärksamhet."

Det finns dock vissa delar av paviljongen som hänvisar till Soanes design.

Galleriet innehåller utställningsrum som är antingen kuber eller dubbla kuber. Color Pavilion, en kub på 10 meter och 10 meter, upprepar denna geometri.

"Idén om stark geometri löper genom hela projektet - det är vårt sätt att placera den på sin plats, " förklarade Alex Gore, medgrundare av Price Gore.

Formgivarna valde att mjukgöra paviljongens starka geometriska form genom att skapa en fasad bestående av tusentals handmålade trävaror. Ett geometriskt mönster skapat av Ilori och Pricegore målas över träbitarna.

"Det är väldigt känsligt, men också monumentalt", sa Gore till Dezeen. "Att titta direkt på fasaden är byggnaden solid, men från andra vinklar är den mer komplex."

Paviljongen kommer att användas för föreställningar, aktiviteter som yoga och som biljettkontor. Det står bredvid galeriets huvudingång.

"Det är vridet 45 grader som en offentlig gest för att skapa ett dynamiskt inträde och offentligt utrymme, " sade Gore. "Det är enkelt men ganska effektivt."

Image

Hela paviljongen är konstruerad av enkla material. Huvudstrukturen, konstruerad av konstruktionsingenjör HRW och tillverkad av RASKL, är gjord av fem centimeter tjocka timmerlängder, anordnade i en meter kuber.

Denna struktur stöds på stålben som är lindade i betongskrovskamrar för att väga strukturen ner.

En gångväg inom timmerstrukturen, som går runt paviljongen, är åtkomst med två rosa trappor.

"Interiören känns som en teater i rundan, " sade Gore. "Trapporna som kommer ner kan bilda en bakgrund, och du kan komma in, som baksidan av huset på en teater."

Pricegore och Ilori vann en tävling för att designa byggnaden 2018. Det är den andra Dulwich Pavilion som byggdes på galleriet för London Festival of Architecture, efter IF_DOs speglade paviljong 2017.

Paviljongen syftar till att locka fler människor till galleriet och diversifiera sina besökare, vilket designarna hoppas att byggnaden kommer att uppnå.

"Utrymmen handlar mycket om att tillhöra. Om människor inte känner tillhörighet, varför skulle de komma hit?" sa Ilori.