Anonim
Image

BIG konverterar 1930-talets bank för att skapa stora nya butiker för Galeries Lafayette i Paris

Bjarke Ingels företag har skapat ett "detaljhandelslaboratorium" för det franska varuhuset Galeries Lafayette i en art-deco-bank på Champs-Élysées i Paris.

BIG försökte fira 1930-talsbyggnadens historia och matchade dess ursprungliga art-deco-detaljer med överdådiga skärmar.

Men utrymmet är utformat för att fungera som mer än bara en butik - Galeries Lafayette ser det som hybrid detaljhandelsmodell, som kommer att användas för att vara värd för modevisningar, varumärkesevenemang och andra aktiviteter.

Image

"Råutrymmet har en nästan urban skala och karaktär som gör det kapabelt att rymma även de vildaste ingripanden, vilket gör mig upphetsad att föreställa mig vad jag kan förvänta mig att hitta här nästa gång jag kommer tillbaka, " sade Bjarke Ingels.

"Och det visar mig att Galleries Lafayette inte bara öppnar ett nytt varuhus på Champs-Élysées, utan de har öppnat ett nytt urbana rum för pariserna, " förklarade han.

Image

Flytten kommer att vara en första för varumärket, som började när Théophile Bader och Alphonse Kahn började sälja modevaror från deras haberdashery-butik på Rue La Fayette 1895. Det är nu stadens viktigaste lyxvaruhus med filialer i hela Frankrike och runt världen.

"Att arbeta med en familj och ett företag som kan titta tillbaka 100 år tillbaka ger dig, inte bara möjligheten, utan faktiskt ansvaret att försöka se så långt framåt du kan se tillbaka, " förklarade Ingels.

Image

"Med tillkomsten och allmänt närvaro av online-detaljhandeln måste det urbana varuhusets roll och relevans förnyas som den urbana agoraen, " fortsatte han.

"Vi människor är sociala varelser och mer än någonsin behöver vi ett forum för kollektiv intimitet, där vi inte bara kan få vad vi vill genom att klicka på det, men där vi kan engagera oss med andra i stadsmiljöer som är visuellt och fysiskt stimulerande till alla sinnen. "

Image

Renoveringen innebar att den svartmålade gipsväggen som döljer huvuddelen av byggnadens inredning avlägsnades, vilket skapade utrymme för en ny kontaktpunkt - ett ljust centralt atrium förankrat av en sekvens av tjocka marmorspelare.

Den rika materialpaletten fortsätter med de ringformade skärmens socklar som sveper runt kolumnerna, gjorda av guldfärgade ark av perforerad metall.

Omklädningsrum är klädda i tjockt rosa tyg, medan "magiska mattor" som doppar upp och ner från golvet hjälper till att visa upp olika skor.

Produkter i andra rum presenteras i höga staplar med ihåliga lådor och skyltdockor är klädda i reflekterande spegel.

Image

"För att skapa en inbjudan att gå in, stiga upp och utforska har vi utformat en handfull element som befinner sig i korsningen mellan arkitektur och möbler, " tilllade Ingels.

"I stället för att krossa byggnadens gamla ben eller avgränsa funktionen med väggar har programmet försetts med en familj av paviljonger som kan förändras och förvandlas över tid."

Image

Den storslagna trappsteget i atriumet - som kan tjäna som förskjutna sittplatser för evenemang i butiken - leder upp till ytterligare tre våningar där smycken, specialutbildare och stycken från nya modedesigner presenteras.

Image

En restaurang med namnet Oursin och en parisisk matdomstol erbjuder kunder en plats att vila och ladda. De kan också ta ett kaffe på Citron - ett citronträdcafé skapat av modedesigner Simon Porte Jacquemus.

Besökare kan sedan lämna butiken via en upplyst gångväg.

Image

Galeries Lafayette är ett av flera projekt som BIG har slutfört 2019.

Övningen avslutade också arbetet med ett virvelformat utbildningscenter som ligger bredvid en fjord på Färöarna och en förlängning till University of Massachusetts som har "dominoeffekt" kopparväggar.

Företaget meddelade först att det arbetade på Galeries Lafayette-projektet 2016. Detaljhandelsgruppen samarbetar också med andra stora namnarkitekter på andra projekt, inklusive OMA och Amanda Levete Arkitekter.

"Genom att öppna på Champs-Élysées skriver vår grupp inte bara ett nytt kapitel i sin företagar- och familjehistoria, den uppfyller också grundarens dröm, " säger Philippe Houze, verkställande ordförande för Galeries Lafayette-gruppen.