Arkitektur

Besökscentrum på Lepe Country Park kust byggd för att motstå ett sekel av stigande hav

Besökscentrum på Lepe Country Park kust byggd för att motstå ett sekel av stigande hav
Anonim

Besökscentrum på Englands kust byggd för att motstå ett århundrade med stigande hav

Lookout på den engelska havet, designad av Hampshire County Council, har ett smalt mono-tak och betongfenor som skyddar det från de "vackra och brutala" elementen och stigande havsnivåer.

Detta besökscenter och restaurang designades av Hampshire County Councils fastighetstjänster för att förbättra upplevelsen för besökare i Lepe Country Park på Englands södra kust.

Lookout ersätter ett befintligt kafé och besökarcentrum, som hotades av den inneslutande havsnivån. Den smala platsen är flankerad av träd bakom och ser ut över Solent rakt mot Isle of Wight.

Det är design och materialpalett informeras om dess sammanhang och det hårda havsklimat som den behöver motstå.

En rad betongfenor höjer de ockuperade områdena 2, 5 meter ovanför stranden för att mildra mot den stigande vattennivån som förväntas under de närmaste 100 åren, medan det stora monotaket ger skugga och skydd mot elementen.

Byggnaden rymmer en restaurang, informationsplats för besökare, personalkontor och supportfaciliteter, vilket ger ett rekreationsutrymme som kan hantera nästan en halv miljon besökare per år.

"Begränsad till en smal marginal för markägande på strandnivå bredvid det ursprungliga caféet, [byggnadens] plats testade både planeringspolitik och teknisk expertis hos designers och ingenjörer, " sade rådets designchef, Martin Hallum.

"Från början var det viktigt att byggnaden hade lugn i en miljö som kan vara både vacker och brutal."

Centret består av två anslutna volymer, med en enkel låda på baksidan som innehåller serviceområden inklusive kontor, ett mötesrum, en besökares informationsplats och restaurangens kök.

Ett mer öppet område framför byggnaden innehåller restaurangens sittgrupp, som ser ut över stranden genom ett stort band med fönster. Detta utrymme toppas med det sluttande taket, som skyddar klosterfönstren med utsikt över träd på baksidan av platsen.

Restaurangområdet ansluter i vardera änden med öster- och västläge terrasser som är fodrade med böjda timmerbalustrader och ger möjligheter till uteservering.

"Lossningen av den raka linjen geometri för de yttre terrasserna svarar på den mer naturliga vågkanten mot havet och ger eleganta, nautiskt utformade plattformar som vi kan landa trappor och timmer boardwalks, " tilllade projektgruppen.

Träbeklädnaden som sveper runt terrasserna linjer också trapporna och täcker vissa ytor av de två huvudvolymerna, liksom ett separat toalettblock på strandnivå.

Som ett öland ger Storbritanniens stora kustlinje arkitekter mycket potential för hårdiga men ändå vackra byggnader.

Den brittiska arkitekten Lisa Shell designade en korkklädd stuga på stylter för en konstnärsresort som bara är tillgänglig när tidvattnet är ute, och dRMM vann Stirling-priset med sin restaurering av Hasts träbrygga.