Anonim
Image

Fosters 13 miljarder dollar flygplats i Mexico City skrotades efter allmän omröstning

Foster + Partners nya flygplats för Mexico City har avbrutits halvvägs genom byggandet, efter en allmän folkomröstning som resulterade i en majoritetsröstning mot projektet.

Mexikos presidentval Andrés Manuel López Obrador sa att han kommer att respektera resultatet av folkomröstningen, där 70 procent av deltagarna röstar för att skrota den delvis byggda New Mexico City International Airport.

"Medborgarnas beslut är demokratiskt, rationellt och effektivt", meddelade López Obrador igår, 29 oktober 2018. "Folket beslutade."

Offentlig omröstning är bindande

Trots att flygplatsen har varit under uppbyggnad sedan 2015 hade ett förslag om att avbryta projektet varit en viktig del av López Obradors presidentkampanj tidigare i år. Han var kritisk mot överutgifter, korruption och miljöhänsyn kring byggandet.

Image

Efter att ha valt valet med 53 procent av rösterna tillkännagav López Obrador att en bindande allmän omröstning skulle prata plats i oktober 2018 för att avgöra flygplatsens öde - vilket det brittiska företaget Foster + Partners utformade med den mexikanska studion Fernando Romero Enterprise (FR- EE).

I rapporterna uppgavs att endast en av varje 90 registrerade väljare deltog i folkomröstningen - totalt en miljon människor.

López Obrador bekymrade över projektets kostnad och miljöpåverkan

New Mexico City International Airport, eller Nuevo Aeropuerto Internacional de la Ciudad de México (NAICM), leddes av den avgående mexikanska presidenten Enrique Peña Nieto. Den nya flygplatsen var avsedd att ersätta den nuvarande Mexico City International Airport - officiellt Aeropuerto Internacional Benito Juárez - för att rymma ett ökande antal passagerare.

López Obrador, som kommer att tillträda i december 2018, var särskilt bekymrad över de förväntade kostnaderna för 13, 3 miljarder dollar (10, 30 miljarder pund). Sextio procent av detta skulle finansieras av den mexikanska regeringen, medan de återstående 40 procenten utgörs av banklån och skuldförsäkring.

Han föreslog att ett billigare alternativ skulle vara att utöka stadens befintliga 1970-talets byggda flygplats - som för närvarande arbetar med kapacitet - till en befintlig militärbas i närheten. Detta kan komma att bli verkligt nu när Foster och Romeros schema-projekt har blandats.

En annan fråga med det nya systemet är dess läge nordost om Mexico City i Texcoco, på en del av en torr sjöbädd, vilket orsakade många problem med konstruktionen. Det är också nära sjön Nabor Carrillo, som erbjuder tillflyktsort för flyttfåglar som kan dödas eller avskräckas av flygplanen.

Delvis byggd flygplats kan bli "sport- och ekologiskt centrum"

López Obrador sa att resultatet av omröstningen var "en triumf för miljörörelsen" och har föreslagit att använda den oavslutade byggnaden för att skapa "ett stort idrotts- och ekologiskt centrum", rapporterade Washington Post.

Foster och Romero designade flygplatsen som svar på en tävling och valdes ut som vinnare 2014. Förslaget omfattar en lätt gridshellstruktur som bildar väggarna och taket på en 555 000 kvadratmeter stor terminal som serverar sex landningsbanor.

Det lätta taket i glas och stål är utformat så att det liknar ett X som referens till bokstaven i landets namn, medan dess välvda form bygger på traditionell mexikansk arkitektur och symbolik.

Image

Den första fasen - inklusive en terminal för 68 miljoner passagerare per år och tre landningsbanor - förväntades öppna 2020. Den andra fasen skulle ha gett ytterligare två terminaler.