Anonim
Image

Paviljong av Mexico City arkitekter för att bli samhällscentrum i jordbävning-hit stad

Denna paviljong som uppfördes i dammet i en Mexico City-park byggdes av travar av jordklossar, som demonterades för att byggas om som en del av ett samhällscentrum i en stad som drabbades av förra årets dödliga jordbävning.

Lokal arkitektstudio Lanza Atelier och TO, och arkitekten Alberto Odériz, som också är en skulptör, designade och byggde paviljongen på en pool i stadens Parque Lincoln för årets Design Week Mexico.

Image

Paviljongen var tänkt som en liten version av ett samhällscentrum arkitekterna bygger i Ocuilan - en stad nästan 100 kilometer söder om huvudstaden - som en del av återuppbyggnadsarbetet efter jordbävningen som drabbade regionen den 19 september 2017.

"Ocuilan är en av de platser som jordbävningen förra året förstörde mest, " sa Odériz till Dezeen.

Den tillfälliga strukturen omfattade en gångväg som ledde från en parkväg över vattnet till en lång och smal, öppen takhölje. Paviljongen tillverkades av komprimerade stabiliserade jordblock - en tegel tillverkad av blandning av jord och cement, som utsätts för högt tryck med en mekanisk press.

Image

Teamet tillverkar dessa block som en lågkostnadskonstruktionsmetod för samhällscentret i Ocuilan och drog en del till parken för den tillfälliga byggnaden. De skulle transporteras tillbaka efter att paviljongen demonterades efter årets utgåva av det årliga designevenemanget, som gick från 10 till 14 oktober 2018.

Ett alternerande arrangemang som användes för att torka komponenterna under deras bildning informerade också om konstruktionen av paviljongens väggar. Strukturen förstärktes med extra tjocklek så att elementen var anordnade två i längdriktningen och fem i sidled.

Image

Tre lager av block staplades i vattnet för att bilda den långa vägen in i strukturen, med ett mellanrum kvar mellan golvet och väggarna så att vatten kan rinna i och runt.

"Det finns ingen industriell process i denna paviljong och vi har bara använt mycket enkla verktyg, " sade Odériz, som beskrev projektet som "mycket billigt, mycket enkelt".

Den asfalterade bron stannar strax utanför paviljongen och lämnar en vattenpool för att fylla under en stor vulkanisk sten som verkar sväva ovanför.

Men detta är en illusion som skapas av en spak som är gängad genom bakväggen och vägt på andra sidan. Det får stenen att röra sig upp och ner i gungbrädan och lägger till ett fantastiskt element till strukturen.

"En sten är en vanlig sten, men om jag kan få den att flyga blir den i min teori en skulptur: en sten med mening", sade Odériz.

"Jag försöker göra ett ögonblick för att stenen ska flyga med mycket enkla element, " fortsatte han. "Detta objekt blir en skulptur, med små förändringar."

Den dödliga jordbävningen den 19 september, som hade ett episenter i delstaten Puebla, dödade över 350 människor. Det orsakade stora förstörelser över delstaterna Puebla och Morelos, liksom i området Greater Mexico City, där över 40 byggnader kollapsade.

Image

På grund av det kaos och förstörelsen som orsakats försenades förra årets Design Week Mexico för att ge staden mer tid att återhämta sig. Under festivalen 2017 uppmanade direktör Emilio Cabrero staden att införa brådskande regler för att förhindra att utvecklare förstör karaktären i huvudstadens historiska kvarter där byggnader har fallit.

Lanza Atelier, TO och Odérizs paviljong var öppen för allmänheten 13 till 21 oktober 2018 för den 10: e upplagan av Design Week Mexico.