Anonim
Image

Elliott Bishop berättar "försiktighetsberättelse" om privatisering med den fiktiva Nestlé-ägda staden

Den engelska staden York förvandlas till en gigantisk Nestlé sweet-fabrik i detta koncept av Bartlett-examen Elliott Bishop, som ligger i ett Storbritannien efter Brexit.

The Sweet Proposal: A Cautionary Tale of the Corporate City utforskar hur en stad kan fungera som en privat och politiskt autonom ekonomisk zon.

Bishop föreställer sig York - en stad som konfektyrmärket Nestlé redan har en stark närvaro i - omvandlas till en enorm självförsörjande maskin som är avsedd för odling, tillverkning och fraktprodukter.

I utbyte mot livstidssysselsättningar för invånare beviljas zonen politisk autonomi, med Nestlé-chefer som styr deras styrelsens, hem och matvanor.

Bishop beskriver det som en "dystopisk företagsutopi".

"The Sweet Proposal of Nestlés New York, är en satirisk försiktighetsberättelse om en företags stadskalad konfektionsfabrik, en kritik av privatisering av staden där de största företagsinfrastrukturerna styr vår sysselsättning, styrning, bostäder och näring, " skrev han i sitt avhandling.

"Projektet omvandlar staden York till en dystopisk företagsutopi som vailas i en fasad av söt respektabilitet, " lyder beskrivningen. "[Det är] ägnat åt produktion av konfekt som ska exporteras till Europa, som en ny typ av företagskolonialism i ett Storbritannien efter Brexit."

Bishop utvecklade förslaget som sitt sista årsprojekt för Unit 10 vid The Bartlett School of Architecture i London, som leds av Simon Dickens och CJ Lim.

Studenter på programmet uppmanas att föreställa sig en fiktiv konstruktion och presentera den genom en serie invecklade, storskaliga ritningar. Tidigare exempel inkluderar en pilgrimsresa till rebrand Kina och en israelisk stad som främjar fred genom vattenhantering.

Biskopens projekt hämtar inspiration från The Great Gatsby, romanen av F Scott Fitzgerald som sattes under 1920-talets ekonomiska uppsving. Formgivaren berättar karaktärer från berättelsen till sin fiktiva stad i Nestlé, där invånarna presenteras som maktlösa mot företagets girighet.

"Berättelsen har tolkats som en kritik av kapitalism och modern paternalism i företagsstäder, beskrivna mellan förhållandena mellan beroende Gatsby som representeras som de anställda, till hans själviska kärlek Daisy, företaget, " förklarade han.

Viktiga element i den självförsörjande fabriksplanen, som Elliot visar på sina ritningar, inkluderar höghusmjölkgårdar, anläggningar för att producera socker, kakao och gelatin och en chokladkatedral.

Denna "kapitalismkatedral" fungerar som regeringens huvudkontor. Den har en planlagd design baserad på Dantes Inferno, med ett nöttslakteri i sin bas.

En järnvägslinje som reser längs Constable Way erbjuder en naturskön inriktning mot staden som maskerar sina massproduktionsanläggningar, med de höghusiga mjölkgårdarna som är dolda i grönska för att skapa konstgjorda kullar som blockerar utsikt över sockerbetor fält bortom.

Detta segment av planen är modellerat på höghastighetsjärnvägen HS2, som planeras passera genom den pittoreska Yorkshire Dales.

"Projektet tillhandahåller en tjänst med etisk ansvarsskyldighet och håller en spegel upp till samhället med arkitektur som ett medium till filosofiskt för att belysa förlusten av kontroll och våra verkliga friheter, " sade Bishop. "Syftet med projektet är att provocera frågan:" Är privatiseringen av städer rätt för samhället? "