Anonim
Image

Natasha Marks föreställer sig stadsdelar byggda under Seoul efter återförening av Korea

Stora underjordiska grannskap är byggda för att hysa en tillströmning av migranter till Seoul, efter återföreningen av Nord- och Sydkorea, i detta konceptuella förslag från Bartlett-kandidaten Natasha Marks.

Projektet, med titeln Förenade halvön, förväntar sig en befolkningstopp i den sydkoreanska huvudstaden efter borttagningen av gränsen som har delat Koreahalvön sedan 1945, slutet av andra världskriget.

Men snarare än att bygga uppåt för att öka densiteten, föreslår Marks att man gräver under jord och skapar nya bostadsområden som ansluter sig till stadens redan imponerande nätverk av underjordiska köpcentra och transportförbindelser.

Image

"Seoul är inlåst i ett grönt bälte som begränsar byspridning", säger Marks i sin projekttext. "För att hysa den plötsliga ökningen av befolkningen ser projektet på hur Seoul kan bli mer kompakt."

"Befintliga boblock upprätthålls men kanjonliknande former ristas ut under befintlig gatunivå för att generera mer areal för att bo, " förklarade hon. "Projektet medför minimal påverkan på det befintliga området. De befintliga höghusarna i området behöver inte slås ner och byggas högre.

Marks slutförde projektet för Unit 14, en av de många studiorna som utgör MArch-programmet vid The Bartlett School of Architecture i London.

Studenterna leds av Jakub Klaska och Dirk Krolikowski och uppmanades att utforska stunder av "banbrytande känsla". Marks klasskamerat Sam Coulton kom med en vision om en miljövänlig kyrkogård i London.

Marks mål var att utforska hur stadsförtätning kunde uppnås utan att bygga skyskrapor.

Image

Hon använde använt Depthmap, ett rumsligt analysprogram som utvecklades vid Bartlett, för att förstå de nuvarande rörelserna för fotgängare i Seoul och för att kartlägga underutnyttjade platser som kan vara lämpliga för nya stadsdelar.

Hon genomförde också dagsljusanalys för att säkerställa att ljus inte skulle blockeras av befintliga byggnader. Den informerade också geometrierna om de terrasserade underjordiska nivåerna som hon utformade.

"Programmet kan utvärdera rumsliga arrangemang i en byggnadsskala, som jag använde för designprocessen, " berättade Marks till Dezeen.

"Programvaran hjälpte till förståelsen för anslutningen och tillgängligheten till Seouls gatunätverk. Detta informerade sedan om mitt val av webbplats."

Image

Befintliga vägar och butiker skulle sjunka under marken för att prioritera dagsljus till bostäder och för att skapa en helt gågata. Genom att bygga ner förutser Marks också förbättrade horisontella förbindelser med Seouls underjordiska järnväg.

Gamla övergivna försvarsbunkrar under staden - varav en nyligen konverterades till ett konstcenter - skulle slås igenom och omvandlas till parker, för att hjälpa till att få dagsljus till dessa kavernösa grannskap.

Visioner visar dessa nya underjordiska fritidsutrymmen ockuperade av botaniska trädgårdar och tempel och förbises av offentliga gångvägar.

Jorden som utgrävdes under skapandet av grottorna och en nedsänkt kanal skulle användas för landskapsarkitektur.

Image

Marks har också utformat anläggningar som hjälper nordkoreanska migranter att bosätta sig i sina nya liv söder om den tidigare gränsen.

"Förslaget inkluderar återbosättningscentra, en befintlig metod i Seoul för att hjälpa nordkoreanerna att anpassa sig till Sydkorea, " sa hon till Dezeen. "Huvudmålet för dessa centra är att introducera nordkoreanerna för skillnaderna i de två kulturerna, särskilt teknik och ekonomiklyftan."

Nordkoreanska konstruktionsmetoder, som till stor del involverar virke, skulle gynnas av kännedom. På samma sätt skulle gångvägar och parker utformas för att främja relationer mellan olika kulturella grupper.

Arkitekter har föreställt sig hur återförening skulle påverka livet i Nord- och Sydkorea sedan de två länderna enades 2000 om att arbeta för att ta bort gränsen.