Arkitektur

Cabin on the Border är en grind utanför nätet med väggar som öppnas upp på remskivor

Cabin on the Border är en grind utanför nätet med väggar som öppnas upp på remskivor
Anonim

Cabin on the Border är en grind utanför nätet med väggar som öppnas på remskivor

Ett system med remskivor används för att höja och sänka delar av väggarna i denna prefabricerade stuga på gränsen mellan Turkiet och Grekland, vilket gör att fritidshuset kan öppna sig utomhus eller vara helt stängt under dåligt väder.

Cabin on the Border designades av Istanbul arkitektstudio SO? för ett par med ett litet barn som bor i den turkiska staden och ville ha en reträtt som de kunde använda för att fly till på helgerna.

Stugan ligger i en by nära Edirne i nordvästra Turkiet. Dess läge nära Egeiska havet innebär att familjen använder den under längre perioder på sommaren men den måste också ge en fristad året runt.

Den 18 kvadratmeter stora byggnaden tillverkades på en fabrik cirka 300 kilometer från platsen och transporterades på baksidan av en plattbana till sin nuvarande tomt, där den ligger inbäddat bland senapsväxter.

En ramverk av laminerat virke inslaget i stenullisolering och ark med väderbeständig björkskryssfinér innehåller en enkel inredning som består av ett kök och en lounge med utsikt över upphöjda sängar.

Smala horisontella fönster inbyggda i väggarna ger utsikt över det omgivande landskapet och låter dagsljuset hälla in i kabinen när väggarna är tätade.

En plattformsäng i ena änden av utrymmet ser ut mot en äng genom en stor polykarbonatpanel, som kan höjas med hjälp av en remskiva. Fönstret öppnas mot ett däck som bildas genom att sänka den yttre plywoodväggen.

"På en varm regnig eftermiddag blir polykarbonatfönstret en tak som kan läggas under och titta på himlen över plywoodfasaden som blir en terrass, " sade arkitekterna.

"På en stormig natt stängs både fönstret och fasaden, då blir hytten som en segelbåt i havet."

Sängen kan också användas som bänk för att äta middag vid ett bord som fälls ner från väggen. Stora skjutbara lådor integrerade under plattformen ger användbar förvaring.

Alla rörliga väggar, möbler och fönster manövreras med remskivor eller för hand eftersom kabinen är utanför nätet och därför inte har någon strömkälla.

En stege placerad i slutet av plattformen kan användas för att komma åt en säng som är instucken i utrymmet under taket. Sängen vetter mot vardagsrummet och har ett eget fönster med utsikt över landskapet.

I motsatt ände av kabinen finns en annan säng ovanför köket, som också nås med stegen. En del av väggen som fodrar detta sovområde kan sänkas så att frisk luft kommer in.

Köket har enkla plywoodenheter som ger den nödvändiga lagrings- och bänkytan. En dörr till en sida av köket leder till ett badrum.

Den homogena plywoodinteriören avbryts endast av vedeldad spis och de olika öppningarna med utsikt över det gröna landskapet utanför.

En lamellträ i tak som sträcker sig ut från kabinens sida ger skugga till en bänk som vetter tillbaka mot ett litet däck utanför ingången.

Den enkla designen och den begränsade materialpaletten gjorde det möjligt att slutföra projektet till en kostnad av bara € 9 800 (£ 8, 560), inklusive transport.

Projektpoäng:

Lag: Sevince Bayrak, Oral Göktaş, Şeyma Erdal, Cansu Özay, Metincan Güzel, Gizem Aşçı, Alex Gahr, Baran Aybars, Tuğçe Selin Türk, Cemal Temel
Strukturkonsult: Asmaz Ahşap