Arkitektur

Lund Hagem installerar Y-formad stuga på en kulle ovanför den norska skidorten

Lund Hagem installerar Y-formad stuga på en kulle ovanför den norska skidorten
Anonim

Lund Hagem installerar Y-formad stuga på en kulle med utsikt över den norska skidorten

Tallriser täcker de glaserade sidorna av denna stuga av Oslo-studion Lund Hagem Arkitekter, som gafflar i ena änden för att presentera två stora fönster mot sluttningar i Norges Kvitfjell skidort.

Lund Hagem Arkitekter placerade stugan på en av de högsta byggbara tomterna i orten, vilket ger den tydliga utsikten mot sydöst, där den sluttande terrängen befolkas av björk- och tallar.

"Vår designprocess inspirerades av kundens önskan att ha 'en sommarstuga i ett vinterlandskap', förklarade studion, som har skapat ett antal sommarhus längs norska kusten.

Förra året skapade teamet ytterligare en semesterkabin för Norges skidort Geilo, vilket använde mindre omfattande glasrutor än tidigare projekt och beklädde interiören med mörkt virke. Cabin Kvitfjell kombinerar ett antal funktioner av båda.

Medan kabinen fortfarande har glaserade väggar, ger batonger av trä som täcker utsidan interiören en mindre exponerad och mysigare känsla. Lamellerna, som också skyddar en linjär terrass, har behandlats med järnsulfat som kommer att påskynda träets gråprocess.

"För att fortsätta att bygga vidare på idén om sommarstugan i berget, var volymerna lindade i tunna, vertikala lameller, " sade arkitekterna.

"Med tanke på de stora glasplanen bakom dessa lameller, där galleriet är, fick de yttre väggarna en" slöjliknande "kvalitet mot gården."

Insida, oljade ekplankor som fodrar golv och tak bidrar till denna mysiga atmosfär, och delar av väggarna är panelerade i mörkmålad tall.

Loungen ligger i en yta av den Y-formade planen och är möblerad med fleecetäckta stolar och en hängande vedeldad spis, medan mörka träpanelväggar och ljusa skåp ger kökområdet bakom ett starkare utseende.

En metallö som är värd för handfat och kokplatta står i mitten av rummet, medan porslin, ugn och köksredskap är gömda bort i ett par djupa träskåp.

Dörrarna till dessa skåp är försedda med fickor för örter och kryddor och hängande pinnar för glas och koppar. De kan öppnas helt för att rymma väggarna i utrymmet medan du lagar mat.

Ett sovrum och eget badrum upptar planens andra utsprång, medan ytterligare tre sovrum går längs ena sidan av Y's svans.

De två stolparna stöds av stylter, vilket gör att byggnaden kan sträcka sig ut direkt över kanten av sluttningen, medan strukturens huvuddel sitter på sluttningen.

"Huvudstugan och tillägget byggdes på stylter, upphöjda från marken, för att röra marken på det" lättaste "sättet, " förklarade arkitekterna.

"Genom att placera två volymer nära granngränserna skapades en slags innergård, " fortsatte de. "På detta sätt kan utomhusområdena dra nytta av integriteten från grannarna, medan de fortfarande gynnas av väst- / kvällssolen under påsk och sommar."

Förutom den 120 meter stora stugan designade Lund Hagem Arkitekter också en liten bilaga för fastigheten som kan fungera som gästboende.

Den innehåller ytterligare två sovrum, badrum och lounge, samt en bilport och ett förråd för skidutrustning.