Nyheter

Safdie-esque-förlängning föreslogs för Sydneys brutala Sirius-byggnad

Safdie-esque-förlängning föreslogs för Sydneys brutala Sirius-byggnad
Anonim

Safdie-esque-förlängning föreslogs för Sydneys brutala Sirius-byggnad

Den australiska studion CplusC Architectural Workshop har föreställt sig en Tetrisliknande förlängning av den rivningshotade Sirius-byggnaden i Sydney, som liknar Moses Safdies ikoniska Habitat 67-bostad.

CplusC Architectural Workshop föreslår det konceptuella schemat som ett alternativ till utjämning av den brutala Sirius sociala bostadsbyggnaden, som regeringen i New South Wales (NSW) planerar att sälja för ombyggnad.

Var och en av de ursprungliga 79 bostäderna i den ursprungliga Sirius finns i en kub av betong, vilket ger byggnaden en distinkt terrasserad kontur.

Med inspiration från byggnadens modulära form, liksom Safdies ikoniska bostadskomplex i Montreal, föreslår arkitekterna en serie torn som består av vacklade block och terrasser.

"Utformat för att införliva den befintliga byggnaden och bevara den nuvarande ikoniska brutala fasaden, expanderar förslaget vertikalt och horisontellt med en, två och tre sovrumslägen, " förklarade studion, som också tog ledtrådar från det konceptuella arbetet med Archigram och den japanska metabolisten rörelse.

"Nedsänkt inte bara i grönska i alla bostadsområden, grenar grenarna från de nuvarande vertikala cirkulationskärnorna, vilket ger en praktisk koppling mellan gammalt och nytt."

Sirius-byggnaden ritades av arkitekten Tao Gofers på 1970-talet. Det ligger i stadens The Rocks-område, vilket ger invånarna enastående utsikt över Sydney Opera House och Harbour Bridge över vattnet.

En rigorös bevarandekampanj offentliga protester och ett förbud mot fackliga arbetskrafter som deltar i rivningsarbeten som leddes av Save our Sirius har inte lyckats se byggnadsarvet.

Bland de främsta anhängare av kampanjen för att rädda byggnaden är Sydney borgmästare Clover Moore, komiker Tim Ross, Australian Institute of Architects president Ken Maher och UTS arkitektchef Anthony Burke.

New South Wales miljö- och kulturarvsminister Mark Speakman valde att ignorera råd från kulturarv genom att fatta beslutet att inte lista byggnaden förra sommaren.

Den föreslagna ombyggnaden av Sirus-flerfamiljshuset är en del av en bredare försäljning av offentliga bostäder i det närliggande kvarteret Millers Point, som många påstår att marginalisera stadens låginkomstboende.

Bara två invånare kvar i Sirius-byggnaden, varav en har installerat ett enormt upplyst SOS-skylt i fönstret på övervåningen.

Speakmans beslut att inte upprätta byggnaden kommer att ifrågasättas vid en förhandling vid NSWs land- och miljödomstol den 6-7 april 2017.

"Sirius-projektet är lika delar provokation och konceptuell katalysator, en stimulans för att skifta tänkande och engagera sig i platsframställning i en ny och större skala lika mycket som ett praktiskt förslag, " sade CplusC Architectural Workshop.

"Att bevara Sirius allmänna bostäder är nyckeln till förslaget och våra städer framgång, " fortsatte studion. "Ekonomisk mångfald och blandad tjänstgöring gör våra samhällen mer robusta och rättvisa, vilket leder till bättre hälsa och engagemangsresultat för alla medborgare."

Byggnadens arkitekt Tao Gofers kommer att ge rundturer i byggnaden 11-25 mars 2017 som en del av Art Month Sydney.