Anonim
Image Tadao Andos betongvägg och paviljong vid Manchester's Piccadilly Gardens är avsedd för rivning. Fotografi av Flickr-användaren Wojtek Gurak Tadao Andos enda brittiska byggnad planerades för rivning

Planer pågår för att riva och ersätta Tadao Andos betongpaviljong vid Piccadilly Gardens i Manchester, den japanska arkitektens enda byggnad i Storbritannien.

Manchester City Council beskrev sina ambitioner att "uppdatera" Piccadilly Gardens, ett grönt område i stadens centrum, i en rapport som kommer att läggas fram för en verkställande kommitté senare denna vecka.

Tadao Andos 130 meter långa böjda betongvägg sträcker sig för närvarande över området och skyddar det gröna området från ett transportutbyte. På ena sidan skyddar ett lock ett kafé.

Strukturen avslutades 2002 som en del av förnyelsen av staden efter en IRA-bomb 1996, men har sedan avtagit i tillstånd.

Syftet med dess ombyggnad är att förbättra rymdets kvalitet och säkerhet, vilket har ökat antisociala aktiviteter och brottslighet.

"Stadsstyrelsen och Greater Manchester Police har under de senaste åren arbetat tillsammans för att ta itu med oro över Piccadilly Gardens, särskilt när det gäller antisocialt beteende, brottslighet och underhåll och vård av den offentliga världen", säger rapporten.

Strukturen, som slutfördes 2002, har ett skyddat café på ena sidan. Fotografi av Flickr-användaren Wojtek Gurak

"Under de senaste åren har ett antal invånare, besökare och intressenter också väckt oro över Piccadilly Gardens utseende och tillstånd, i förhållande till paviljongbyggnaden (inklusive den nuvarande väggskulpturen) och de anlagda områdena", säger rapporten.

Förnyelseplanerna har kommit fram efter en serie offentliga kampanjer mot Andos design, inklusive en framställning undertecknad av över 20 000 invånare i staden som krävde "antingen riva eller omvandla sin oälskade betongmur, en gång för alla".

"I flera år har Mancunians förtvivlat över småbrottet, dyster betong och klibbigt gräs som dominerar Manchesters huvudtorg, " sade framställningen.

2013 försökte en annan högprofilerad framställning täcka betongen med grönska - en idé som arkitekten svarade på och välkomnade.

"Jag skulle stödja något sätt eftersom alla har olika perspektiv och syn på allt som finns", sa Ando till Manchester Evening News vid den tiden. "De kan ha mycket starka åsikter eller kan påverkas av trender eller människor i närheten. Jag respekterar dem alla."

Image Uppdateringen kommer att finansieras av Legal och General, som har släppt bilder av det nya förslaget för restauranger och kaféer i det gröna området

Manchester City Council Council uppskattar att 16 miljoner människor passerar genom trädgårdarna varje år, vilket gör översynen viktigare för staden. Fastighetsägare Legal and General kommer att finansiera översynen av 10 miljoner pund, som kommer att se Andos struktur ersättas med restauranger och ett kafé som designats av Urban Edge Architecture.