Anonim

Theodora Alfredsdottir skapar matställen med världens mest rikliga mineral

DesignMarch 2016: Isländska designern Theodora Alfredsdottir har skapat två staplingsrestauranger som innehåller föremål som alla använder fältspat i sin produktion (+ bildspel).

Projektet From The Ground Up bygger på den "otydliga betydelsen av mineralfältspatten".

Image

Alfredsdottir ville uppmärksamma gruppen mineraler, som utgör cirka 60 procent av jordskorpan och är en viktig ingrediens i många vardagliga föremål.

"Med den tekniska utvecklingen, urbanisering och ökad konsumentism, bland andra faktorer, har vi vuxit bort från var och hur våra materiella resurser har sitt ursprung, " sa Alfredsdottir till Dezeen.

"Projektet ger en nick till den rika historia vi har med detta material och vårt förtroende för det, för att lyfta fram det inte är så allmänt känt vikt och återuppliva vår tidigare respekt för det, " sade Alfredsdottir.

"Att vara medveten om vad du äter din mat på är en lika fascinerande historia, att förstå omvandlingen av materialet från dess naturliga tillstånd tills det sitter vid ditt bord, " tillade hon.

Designern valde att skapa glasögon, tallrikar, skålar och kannor som staplas för att skapa en "totem". Varje föremål tillverkas med ett annat material - inklusive porslin, lera, granit, glas och silikon - men förenas av det faktum att de tillverkas med hjälp av fältspat på något sätt.

"Totemet skapar förhållanden genom uppsättningen som, när den är konstruerad, står på sitt gemensamma ursprung från själva stenen, " berättade Alfredsdottir Dezeen.

Fältspat används för att sänka smälttemperaturen för kiseldioxid och ger extra natrium när du skapar glaset av kopparna och kannorna, medan det i silikonframställningsprocessen används som ett fyllmedel för att ge materialets styrka.

Under tillverkningen av keramiska bitar användes fältspat på två sätt. "Genom kemisk väderutveckling bryts fältspat ned till Kaolin, vilket är vad vi vet att är lera, " sade Alfredsdottir. "Utöver detta läggs fältspat till lerblandningar, som vid uppvärmning smälter ner till kiseldioxidvätska som fungerar som ett lim mellan kaolin och kiseldioxiden, vilket ger stycket styrka."