Arkitektur

Atelier Rua skärmar campingplatserna med vit spaltfasad

Atelier Rua skärmar campingplatserna med vit spaltfasad
Anonim

Atelier Rua skärmar portugisiska campingplatser med vit spaltfasad

En skärm med vertikala vita lameller slingrar sig runt dessa faciliteter för campare i centrala Portugal, designad av Lissabon-studion Atelier Rua (+ bildspel).

Fotografi av FG + SG

Campingplatsen ligger på andra sidan floden Tejo, även känd som Tagus, från staden Abrantes.

Fotografi av FG + SG

Dess tidigare anläggningar var inrymda i en rad separata byggnader mellan ett bostadsområde i söder och flodstranden i norr.

Fotografi av FG + SG

Atelier Rua: s system kopplar dessa befintliga byggnader till en lång förenande struktur. Detta skapar nya täckta utrymmen i luckorna och ett anslutande galleri som ger den totala ytan till 6 950 kvadratmeter.

Fotografi av FG + SG

"Idén med denna byggnad var att omfamna baksidorna av de tidigare befintliga byggnaderna och definiera en ny kant för den lilla staden där den står, " berättade studiomedstiftaren Luis Valente till Dezeen. "På ett sätt upptar dess" flytande "form kvarvarande utrymmen mellan de befintliga byggnaderna."

Fotografi av FG + SG

"Dess struktur, öppen och genomsläpplig, möjliggör en direkt och konstant relation med de gröna omgivningarna i hela byggnadens förlängning, " tillade han.

Fotografi av Miguel Manso

Nordfasaden är gjord av en öppen skärm av vertikala glasfiberklädda stålskydd, och ormar med för att linda in både gamla och nya utrymmen.

Byggnaden höjs något från marken, så nås via jordramper och betongsteg som leder till stora öppningar i lamellerna.

Fotografi av Miguel Manso

Fäst på utsidan av fasadbrädorna som löper runt basen och toppen, är lamellerna placerade med jämna mellanrum längs fasadens längd och spilar runt böjda hörn.

Fotografi av Miguel Manso

"De bildar en slöja eller en skärm som inramar flodlandskapet i norr, " sade Valente.

Fotografi av Miguel Manso

De upphöjda taken i de äldre byggnaderna växer upp ovanför det enda våningen. Dessa har ett mottagningsområde i västra änden och ett par gemensamma utrymmen för avkoppling, lek eller evenemang i mitten.

Fotografi av Miguel Manso

Framför dessa rum är en ny cafeteria utrustad med grundläggande köksfaciliteter, och sittplatser för matgäster som släpps ut på det asfalterade utrymmet framför.

Fotografi av FG + SG

Badrum, duschar och omklädningsrum är belägna längre längs och bildar block som skyddar långa betongräknare punkterade med en rad sänkor.

Fotografi av FG + SG

Fler tvättställ löper längs den spaltade fasaden framför de manliga duschar, medan det kvinnliga badområdet är undanstoppat i den yttersta änden av byggnaden.

Fotografi av FG + SG

De omväxlande områdena serverar också en offentlig idrottsplats på platsen, och skyddad cykellagring för besökare finns.

Fotografi av FG + SG

Genom byggnaden lämnas tjänster som löper längs metalltaket exponerade. Innerväggarna är målade vit eller lämnas som grov betong för att matcha golvet.

Fotografi av FG + SG

För andra campingplatser återupplivade Snøhetta ett gammalt norskt båthus för att skapa en sovsal för barn och Kevin Hirth har föreslagit en molnliknande visningsplattform som flyter mellan träden i Colorado.

Projektpoäng:

Arkitekt: Atelier Rua Strukturer: Pedro Viegas Tekniskt team: Luis Silvestre e Ecoperfil