Anonim

Open Architecture utvecklar omkonfigurerbart konstruktionssystem för tessellating sexhörningar

Denna showroom för en fastighetsutvecklare i Guangzhou, Kina, är en prototyp för ett modulärt byggnadssystem designat av Open Architecture för att enkelt flyttas eller anpassas (+ bildspel).

Den här videon visar de sexkantiga celler som är anslutna för att skapa showroom

Peking-baserad Open Architecture utvecklade HEX-SYS-systemet som svar på spridningen av tillfälliga strukturer som uppfördes av fastighetsutvecklare under landets senaste byggboom.

Vanligtvis används som säljkontor och utställningslokaler, skrotas dessa byggnader ofta när de inte längre behövs.

Enligt företaget - som tidigare designade en skola i Peking som smälter samman med dess anlagda trädgårdar - resulterar byggandet av dessa "fristående flamboyanta men kortlivade showroombyggnader" i ett stort slöseri med resurser.

"Vi har observerat ett intressant fenomen här där många byggnader har en mycket kort livslängd, " berättade Li Hu, en grundande partner vid Open Architecture, till Dezeen.

"En anledning är att marken inte är privatägt, vilket leder till osäkerhet och ofta rivs byggnaderna."

De 40 kvadratmeter stora HEX-SYS-modulerna har en stålkonstruktion som stöder tak formade som inverterade paraplyer. Dessa är antingen massiva aluminiumpaneler eller lamellskärmar som filtrerar solljus för att skapa skuggade utomhusutrymmen.

De bifogade modulerna är klädda i antingen glas eller anodiserade aluminiumpaneler och kan grupperas på obegränsade sätt beroende på projektets funktionskrav.

"Det som är intressant med detta projekt är att den modulära konstruktionen innebär att när du lägger upp den igen på en annan plats kan den bilda en annan konfiguration, " tillade Li. "Detta ger det en ytterligare flexibilitet för hela livslängden så teoretiskt går det bara vidare [flyttas och omkonfigureras]."

Denna prototyp ligger nära den nya Guangzhou South Railway Station i ett område som genomgår en betydande ombyggnad.

Det var designat för fastighetsgiganten Vanke, som krävde en tillfällig anläggning med kontor, ett presentationsrum, en lounge och ett kafé för besökare.

Arkitekterna påverkades av traditionella kinesiska byggnader där träskärverk används för att möjliggöra att strukturerna enkelt kan demonteras, flyttas och monteras om någon annanstans.

Ytterligare inspiration kom från de prefabricerade byggnaderna utvecklade av 1900-talets arkitekter inklusive Le Corbusier och Jean Prouve. Alla byggnadens komponenter är fixerade utan behov av lim eller svetsning för att göra det enkelt att ta isär.

Var och en av de sexkantiga cellerna är monterade runt en central pelare som innehåller ett rök för att leda regnvatten till en tank så att det kan återanvändas för att bevattna det omgivande landskapet och fylla på ett litet damm.

Paviljongen höjs ovanför det befintliga parkområdet på enskilda högar och den lilla mängden mark som grävdes ingår i landskapet.

En diagridstruktur som stiger ovanför byggnaden fungerar som en fyr som kan belysas på natten och syns från den närliggande järnvägsstationen.

Bambu kryssfaner används i hela det inre utrymmet på grund av dess ekologiska egenskaper och hållbarhet.

Den prototypiska paviljongen visar en möjlig tillämpning av HEX-SYS-systemet, men Li anser att det skulle kunna användas för att tillhandahålla kontor, skolor, butiker, restauranger eller någon annan envåningsstruktur.