Anonim

Trähus av Suzuki Architects innehåller också en frisörsalong och en skrivstudio

Paret som upptar detta kombinerade hem och arbetsyta i Tokyo har var och en sin egna domän - nere är en salong för en frisör, medan övervåningen innehåller en arbetsyta för en författare (+ bildspel).

Designad av Kosuke Suzuki och Hisako Yamamura från Suzuki Architects. Den 80 kvadratmeter stora fastigheten är en enkel kubisk struktur med träklädda väggar, därav namnet Wood Box House.

Det ligger i ett bostadsområde i Kawaguchi, i den norra utkanten av staden - ett område där andra nya projekt inkluderar ett renoverat hus av Schemata Architects och ett hem med ett spaljéinspirerat tak av Apollo Architects.

Klienterna begärde en byggnad som skulle göra det möjligt för dem att bo och arbeta samtidigt. Suzuki och Yamamura kände att det bästa sättet att uppnå detta skulle vara att ge dem var och en sitt eget golv och sitt eget stora sovrum.

Frisörsalongen upptar den främre halvan av bottenvåningen, medan den lätt upphöjda bakre halvan ger henne ett stort sovrum med garderober som går hela vägen längs en vägg.

En glidande vägg bestående av flera paneler gör att de två rummen kan avslöjas för varandra. Rostfritt glasruta ger utsikt över gatan, medan glaserade väggar på baksidan öppnar sovrummet mot en liten privat terrass.

"När fönstren är öppna går vinden genom det stora utrymmet under takfoten, " sade arkitekterna. "Livliga aktiviteter som här uppstår kommer att ge energi till staden."

Författarens sovrum är på baksidan av den övre nivån och har också en vägg som glider fram och tillbaka för avskildhet. Här är garderoberna istället i ett hörn och frigör huvudväggen för hyllor där många böcker kan förvaras.

Glasning längs bakväggen förlänger rummet ut till en av byggnadens två balkonger. Ett skrivbord kan placeras mot glaset och erbjuder utsikt över en angränsande trädgård.

Framför sovrummet leder ett gemensamt kök och matplats till en mindre privat balkong som vetter mot gatan.

"Denna arkitektur har en enkel plan som återspeglar parets livsstil, " sa Suzuki och Yamamura. "Ett matkök fungerar som en buffert [mellan] deras liv."

Byggnaden har en träram, och dess yttre är klädd i vertikala trälängder som arkitekterna tror kommer att ge "smak och värme" över tid. Inuti användes trä också för golv, bortsett från i salongen, som har en betong markyta.