Anonim

Lager i Portugal av João Mendes Ribeiro brukade ställa ut Andy Warhol-konstverk

Den portugisiska arkitekten João Mendes Ribeiro designade detta korrugerade stål- och betonglager för en komponenttillverkare, men innan han flyttade in sin konstsamlare-ägare fyllde utrymmet med verk av Andy Warhol, John Baldessari och Antony Gormley (+ bildspel).

João Mendes Ribeiro fick i uppdrag att utforma Adémia-kontoret och lagerbyggnaden av António Albertino i ett industriområde i Coimbra, en medeltida stad i utkanten av floden Mondego som en gång var Portugals huvudstad.

De ovärderliga konstverken var en del av en pop-up-utställning i rymden, installerad i fönstret mellan tiden mellan byggandet och de maskiner som är förknippade med tillverkningen av bildelar flyttade in.

Stycken av popkonstnären Andy Warhol samt skulptörerna Miroslaw Balka, Antony Gormley och Ângelo de Sousa arrangerades av kurator Delfim Sardo på träskydd uppfört i det stora lagerutrymmet.

Även om användningen var till synes oavsiktlig, är detta den andra av Mendes Ribeiros värd för prestigefyllda konstverk. Tidigare konverterade arkitekten en gammal vulkanisk stentobaksfabrik till ett konstmuseum på São Miguel, den största av de vulkaniska öarna som utgör Portugals skärgård i Azorerna.

Adémia-byggnaden består av två volymer - den ena ett lagerutrymme och den andra ett säljkontor - som uppgår till ett område på 1 555 kvadratmeter. De två sektionerna är länkade på första våningen genom en flygbro som sträcker sig över en innergård.

Gjutna betongväggar på plats löper runt basen på varje volym och stiger upp för att möta korrugerad metallbeklädnad som täcker den övre delen av vart och ett av de delade taksegmenten.

"De utvalda materialen spelar en viktig roll i karaktären av de två volymerna, " sade arkitekten. "En horisontell linje går över de två byggnaderna och skapar en tydlig åtskillnad mellan två viktiga material: betong och gråbelagda korrugerade stålplåtar."

"I slutändan skapar en konsekvent användning av dessa två material genom hela projektet och de uppfinningsrika sätten som de kombineras ihop, en unik identitet för båda byggnaderna att agera som en helhet."

Lageret består av fem sammanhängande spetsiga takvolymer som skapar en sicksack-kontur, medan kontoret har ett enda asymmetriskt tak.

På kontoret finns vita väggar och fönsterramar med blekt trä, medan betong- och metallkonstruktionen i lagret är exponerad.

En upphöjd metalllåda står på stylter i ena änden av lagerutrymmet. Detta tillhandahåller en säker butik och ett sätt att komma åt den gångväg som förbinder platsens två delar.