Anonim

Karl Lenton designer äggformade rörliga terapibågar för fängelser

Karl Lenton från det brittiska företaget Safe Innovations har designat dessa mobila terapirum för att ge fångar bättre och mer bekväm tillgång till hälso- och sjukvård.

Fröskyddarna med 2, 4 meter i diameter är utformade för fängelser i Storbritannien och består av glasförstärkt plast (GRP) och bryts ned i åtta modulära delar som kan monteras på 30 minuter utan skruvar eller klämmor.

Ett mönster av tessellaterande diamanter täcker utsidan av de vita äggformade strukturerna, som kommer in genom en dörr på ena sidan och kan lämnas via en nödväg via en panel på baksidan.

"Det finns många säkerhetsproblem som bara gäller för denna miljö, " säger Karl Lenton, kreativ chef på Safe Innovations - som använder design för att förbättra miljön för utsatta individer - och Burr Lenton Architecture. "Att utforma ett utrymme, till exempel, som inte har några ligaturpunkter, vilket kan orsaka skada för sina användare."

"Fängelser är i sin natur högljudd miljö, tillverkad av material som förstärker ljudet. Fröens inre skumkärna används för att dämpa och maskera dessa yttre ljud i fängelselivet, så samtal kan äga rum i frön utan att människor behöver höja sina röster för bli hörd."

Inuti utrymmena finns ett centralt bord, färgbytande lampor, högtalare och pekskärmar, och kan användas för konsultationer eller gruppmöten på upp till fyra personer.

"Frön har utformats för att stödja hälsovårdstjänster för att leverera sjukvård till ett större antal patienter", säger Lenton. "Att plantera frön direkt på fängelsevingarna innebär att fler patienter kan ses under arbetsdagen. Detta direkta tillvägagångssätt har också ekonomiska fördelar för både vårdgivare och Fängelsetjänsten."

Lenton började utveckla Seeds för sitt finalårsprojekt medan han studerade arkitektur vid The Cass School of Art, Architecture and Design. Han arbetade med både fångar och personal för att finjustera den mobila miljön, som kan transporteras och återmonteras runt fängelset efter behov.

Projektet finansierades delvis av NHS, med det första fröet som finansierades av Leeds Community Healthcare NHS Trust, Safe Offender Healthcare och Safe Innovations.

"Fängelser odlar inte platser, de förbjuder utifrån och är gråa och visuellt fattiga på insidan", säger en nyligen publicerad utvärderingsrapport om frön.

Med många fångar som lider av psykiska hälsoproblem och andra långtidsförhållanden, har baljorna utformats som ett säkert och engagerande alternativt utrymme för dem att få viktiga sjukvårdstjänster.

Leeds fängelse är den första institutionen som installerar Seeds pods, som en del av ett samarbete med Leeds Community Healthcare NHS Trust, National Offender Management Service, Stage One Creative Services, University of Leeds elektrotekniska avdelning och med designutveckling med stöd av Peter Shovlin .

"Vi tror att fröns rörlighet kommer att innebära att vi kan nå fler patienter och ta itu med några av de problem som förhindrar fångar från att få tillgång till vård, " säger Dawn Jessop, chef för hälso- och rättvisevård vid LCH. "Om den här piloten går bra, hoppas vi att utrota frön i andra områden där vi tillhandahåller sjukvård till fångar och brottslingar."