Anonim

Magis skapar Alessandro Mendinis Proust fåtölj i plast

Pomo sommar: den italienska designern Alessandro Mendinis Proust fåtölj från 1978, en av de mest ikoniska stolarna under förra seklet och en föregångare till postmodern design, togs i produktion för första gången av möbelmärket Magis.

Mendini designade ursprungligen Proust-stolen som en engångsbit som han trodde kunde ha använts av den franska författaren Marcel Proust, som dog 1922 och anses vara modern till romanens far.

Dess design kombinerar en barock stil med ett mönster av små handmålade Pointillistfärgade prickar över sin träram och klädsel.

Med denna sammanslagning av historiska stilar banade Mendini vägen för postmodernism i design. Han beskrivs som den "saturnära konceptualisten för italiensk postmodernism" av författaren och kuratorn Glenn Adamson i Dezeens guide till den kontroversiella rörelsen.

Stolen, som är Mendinis mest kända verk, var den första i en serie känd som Redesigns. Serien samlade designerns akademiska teorier om vikten av historiskt sammanhang för design och betydelsen av ytutseende i en snabbt rörande värld.

Mendini beskrev ordföranden som "en intellektuell övning" i en ny intervju med Dezeen, där han också sa att det inte finns mer ideologi i design och att branschen har tappat sin kritiska kant.

Proust fåtöljen har tolkats om av designer många gånger och framträder i keramik, brons och senast marmor på museer och designevenemang över hela världen.

Fotografi av Alessandro Paderni

Tidigare iterationer har varit utgåvor med begränsad utgåva, men Magis satte stolen i massproduktion för första gången 2011. "Denna pärla av teknik och produktion ger ny energi i sina färger och atmosfärer, vilket gör den till ett verkligt tidlöst objekt, " sade Mendini .

Relaterat innehåll: se fler berättelser om Alessandro Mendini

Magis Proust tillverkas med rotationsgjutning, en process som innebär att man långsamt roterar en uppvärmd ihålig form. Centrifugalkrafter sprider det mjukade plastmaterialet inuti formens väggar och tvingar det att ta formen när det svalnar.

Alessandro Mendini. Fotografi av Ferdinando Crespi (även huvudbild)