Anonim

Pop Up Bagage Space av TomDavid har väggar som går ner som ett "inverterat paraply"

Gardinliknande väggar kan dras upp till taket i detta bagagesorteringsutrymme i Rotterdams hamn, vilket minimerar dess påverkan på 1940-talets kryssterminalbyggnad bakom (+ film).

De vita seglingsdukväggarna omsluter alla fyra sidor av den röda stål- och betongkonstruktionen, som designades av den holländska studion TomDavid Architecten för att hjälpa till att hantera ett växande antal kryssningsfartyg och deras bagage.

Lokala myndigheter förväntar sig att hamnen kommer att få över 60 besök per år från stora kryssningsfartyg 2016. Expansionsarbetet har redan utförts för att tillhandahålla en brygga för världens största kryssningsfartyg, Oasis of the Seas, som mäter 362 meter i längd och 65 meter bred och bär 6.360 passagerare och 2 394 besättningar.

Nattvisning

De motoriserade väggarna i bagageanläggningen är gjorda av vit segelkanfas och är kopplade till rundade hörn och kan sänkas ner till marken eller dras tillbaka platta mot taket på mindre än fyra minuter.

Detta system är utformat för att bibehålla utsikt över Rotterdam Cruise Terminal och dess kammade taklinje när foder närmar sig hamnen från vattnet.

Pop Up Bagage Space (PULS) fungerar som "ett inverterat paraply", enligt arkitekterna.

"Membranväggarna, gjorda av seglingsduk, kan sänkas för att skapa ett tillfälligt bagageutrymme inom fyra minuter, " sade de. "Med en knapptryckning kan den fällas bort när fartyget har gått."

Rotterdam Cruise Terminal designades av arkitekterna Bakema en Van de Broek på 1940-talet för Holland America Line, ett ångfartygsföretag som opererade från hamnen mellan 1873 och 1970-talet. Den ersatte företagets tidigare huvudkontor, som förstördes genom bombning under andra världskriget.

Det 350 kvadratmeter stora bagagehanteringsområdet ligger vid gatan framför byggnaden på Wilhelmina-piren, med utsikt över Maas-floden, som utvidgades 2014 för att låta Oasis of the Seas docka.

Den beställdes av den lokala hamnmyndigheten och rådet, efter en rörformad invallningsbro designad av studion för samma brygga.

Piren har varit platsen för stora ombyggnader under det senaste decenniet. OMA: s De Rotterdam öppnade vid vattnet i november 2013, och det finns också byggnader av Foster + Partners, Álvaro Siza och Mecanoo.

Pop Up Bagage Space ersätter ett "partytält" i duk som uppfördes framför den gamla terminalbyggnaden under sex månader av året, vilket ger ett mer påtagligt alternativ.

Strukturens dukväggar är upplysta inifrån på natten, och bildar en glödande bas för terrassen på ett kafé som ligger på det platta taket. Genomskinliga balustrader omger terrassen, som ger utsikt över floden och Rotterdams skyline.

"När inga kryssningsfartyg dockas är PULS nästan osynlig och kajen är fritt tillgänglig för allmänheten, " sade arkitekterna. "Det som återstår då är en upphöjd terrass på nivån av Café Rotterdam. Denna tribune på Maas erbjuder magnifik utsikt över floden och Rotterdams silhuett, och den fungerar också som en avskedsplattform."