Anonim

Sjukhus för ett landsbygdskinesiskt samhälle har en ramp som lutar upp till taket

Hong Kong studio Rural Urban Framework har avslutat ett gråhus i sjukhuset i den kinesiska byn Angdong som är avsett att sätta ett riktmärke för hälso- och sjukvårdsanläggningar på landsbygden (+ bildspel).

Arkitekter John Lin och Joshua Bolchover från Rural Urban Framework fick i uppdrag av den ideella organisationen Institute for Integrated Rural Development att utveckla planerna för Andong Rural Hospital, som är Kinas första välgörenhetssjukhus.

Anläggningen ersätter ett befintligt sjukhus i Hunan-provinsen. Den var utformad för att hantera bristen på grundläggande bekvämligheter som föregångaren tillhandahöll och för att ge en mall för andra landsbygdssjukhus i Kina.

Nyckeln till designen var arkitekterns önskan att skapa en mer öppen och tillgänglig känsla än vad som är typiskt för de flesta institutionella byggnader i Kina.

Detta uppnåddes genom att skapa vinklade luckor i fasaderna, som möjliggör utsikt över en central innergård som är synlig från den intilliggande vägen och öppen för allmänheten.

"Vår uppgift var att utveckla en byggnadsbyggnad på landsbygden som kan stödja de många progressiva reformerna av sjukhushantering och vårdgivande, " sade arkitekterna.

"Eftersom de flesta institutioner i Kina, såsom skolor och sjukhus, är murade och hanteras som innehöll program, var vi intresserade av att återinföra sjukhuset som en offentligt vänlig anläggning."

En av huvudproblemen med det befintliga sjukhuset var bristen på hissar för att transportera patienter till de övre våningarna, vilket innebar att släktingar var tvungna att föra dem upp flera trappor.

Arkitekterna tog upp detta problem genom att konstruera en grunt ramp som stiger upp från bottenvåningen där receptionen, apoteket, kliniken och injektionsrummet ligger, för att nå avdelningar på de övre våningarna.

Det nya sjukhuset byggdes vid sidan av den befintliga byggnaden, som fortsatte att användas under hela processen. Det togs bort så småningom och ersattes av rampen och gården.

Breda delar på trappan kring gården kan användas för sittplatser och som ett utomhusväntutrymme för att komplettera betongbänkarna i huvudmottagningsområdet.

Byggnadens fasader är klädda med en återvunnen grå tegel som lägger till ett skikt av textur mellan de släta betonggolvplattorna.

En ramp fortsätter mot byggnadens tak, där två trappsteg kulminerar i en utsiktsplattform som upptar ett hörn av rymden.

Inre ytor som täcker de sluttande kanalerna har specialanpassade block med runda öppningar med utsikt över gården.

Blocken tillverkades med användning av en flexibel latexform som gör det möjligt att införa öppningar med olika djup och vinklar från ytorna.

"Den resulterande innergården uppvisar en mjuk och smidigt föränderlig kvalitet och kastar variabla skuggor under dagen, " sade arkitekterna.