Anonim

Frei + Saarinen lägger till ett sicksacktak till ett community-förlängning i Schweiz

Ett sicksacktak sträcker sig över denna förlängning som läggs till den ursprungliga gaveländen av ett samhällscentrum i den schweiziska kommunen Oberglatt av Zurich-studion Frei + Saarinen (+ bildspel).

Taket täcker en förlängning designad av Frei + Saarinen för att ersätta en brandskadad ingångsflicka till ett stort gymnastiksal från 1970-talet som har omvandlats till ett mångsidigt evenemangsrum för invånarna i Oberglatt.

Förlängningen ger en ny huvudingång och samhällsfaciliteter på framsidan av den befintliga byggnaden, som nu kallas Chliriethalle och används för sportevenemang, konserter, utställningar och fester.

Frei + Saarinen vann en tävling för att övervaka uppgraderingen till anläggningen med sitt förslag om ett övervägande glasfronterat utrymme skyddat under ett tak som skjuter ut från kanterna på det befintliga takets uppdelade del.

"Konceptet med det vinnande förslaget föreslog att gymnastiksalens takyta skulle sträckas över den nya byggnaden, " sade ett uttalande från arkitekterna. "Genom att göra det förenas gammalt och nytt med ett tak som fungerar som ett stag."

"Gammalt och nytt ska inte visas som separata byggnader, utan som en stor fristående lada-liknande struktur, " tilllade arkitekterna, "för att undvika att tillägget ser ut som en löjlig bilaga."

Den nya taklinjen når flera toppar och skapar olika takhöjder som passar de aktiviteter som äger rum inom de olika utrymmena.

Detta kantade tak hjälper till att skapa visuell mångfald längs förlängningens längd när det passerar från lobbyn i ena änden till en ramp som ansluter till den övre nivån i den andra.

Längst upp på rampen finns en landning som ser ut genom ett vinkelfönster mot de omgivande träden, ansluter till ett mötesrum och vestibyl med utsikt över huvudsalen.

Glaserade trofé och visningsskåp är inbyggda i en vägg på ena sidan av rampen och fortsätter runt hörnet på landningen.

Huvudlobbyutrymmet fyller ungefär hälften av bottenvåningen, men kan delas upp i två rum med individuella tak med en rörlig vägg.

Resten av bottenvåningen är tillägnad tjänster inklusive leveransutrymme, verkstad, klubbhus, garderob, toaletter och ett område för matlagning och servering av mat.

Som byggnadens främsta del av byggnaden är förlängningen avsett som en markör för samhället och dess sicksack-sektion väljs därför ut i blanka silverpaneler.

Taklinjens ändprofil varierar i tjocklek, utformad för att påminna om "skönhet och spänning" i kalligrafi.