Anonim
Snøhetta avslöjar förslag om att bygga ett bibliotek runt en Calgary järnvägslinje

Nyheter: Snøhetta har äntligen avslöjat sin konkurrensvinnande design för att skapa ett nytt offentligt bibliotek som omsluter en fungerande järnvägslinje i den kanadensiska staden Calgary (+ bildspel).

I samarbete med Calgary-företaget Dialog såg Snøhetta konkurrensen från arkitekter inklusive 3XN och REX för att vinna uppdraget för det nya offentliga biblioteket i slutet av 2013, men har först nu avslöjat dess design.

Den 22 000 kvadratmeter stora byggnaden kommer att ligga vid korsningen mellan Calgary centrum och East Village.

Arkitekterna kallade stadens fotlandskap som inspiration för förslaget, som har en krökt struktur och en serie av förskjutna terrasser som reser sig upp och över den befintliga Light Rail Transit Line som korsar platsen.

Timmerfodrade bågar vid byggnadens ingång kommer att hänvisa till molnformationer med chinook som är typiska i Alberta. Dessa kommer att leda till en storslagen ljusfylld atrium som ger "ett livligt, välkomnande och tillgängligt offentligt rum" i hjärtat av staden.

"Sedan vi började med detta projekt är en av de saker som vi har påmint oss om att vi inte bara vill bygga det bästa biblioteket i världen. Vi vill bygga det bibliotek som är bäst för Calgary, " sa Snøhetta co- grundare Craig Dykers.

Arkitekterna har tillbringat två år på att utveckla designen som svar på feedback från lokalsamhället.

"Mer än 16 000 calgarians gav input", tilllade projektarkitekten Vanessa Kassabian. "De bad om mer mångsidiga utrymmen och fler program i allmänhet. Tillgänglighet var också en viktig fråga - en tydlig förståelse för orientering och utrymmen i byggnaden."

Offentliga anläggningar kommer att finnas inom de livliga och öppna bottenvåningsutrymmena. Cirkulation kommer att spiral runt omkretsen för att leda till tystare studieutrymmen på de övre nivåerna.

En fasad glasfasad kombinerar tydliga och friterade paneler, vilket gör att graden av integritet kan variera för olika delar av interiören.

"Det yttre och gatulivet kring biblioteket är lika mycket en del av byggnaden som interiören, " sade arkitekten Rob Adamson från Dialog. "Uteplatsen välkomnar besökare från East Village och därefter och inbjuder dem in i byggnaden för att utforska, koppla av, reflektera och ansluta."