Anonim
O'Donnell + Tuomey för att få Royal Gold Medal för arkitektur

Nyheter: Irländska arkitekter Sheila O'Donnell och John Tuomey har utsetts till 2015 års mottagare av Royal Gold Medal av Royal Institute of British Architects (+ bildspel).

Sheila O'Donnell och John Tuomey, vars Dublinfirma O'Donnell + Tuomey designade Lyric Theatre i Belfast och London School of Economics studentcenter, kommer att bli den tredje och fjärde irländska arkitekten som får utmärkelsen, som årligen beviljas av RIBA till erkänna ett betydande bidrag till yrket.

Sheila O'Donnell och John Tuomey. Fotografi av Amelia Stein

O'Donnell och Tuomey grundade sin studio 1988 och har nominerats till Stirling-priset en skiva fem gånger - även om de aldrig har vunnit - för projekt som An Gaeláras Irish Language and Cultural Center i Derry och Lewis Glucksman Gallery i Cork .

Man och hustru-teamet har beskrivit utmärkelsen som en "oväntad ära".

"Vi är ödmjuka att befinna oss i ett sådant sällskap med hjältar, arkitekter vars arbete vi har studerat och från vars exempel vi fortsätter att lära oss. Vi tror på det sociala värdet och det poetiska syftet med arkitekturen och guldmedaljen uppmuntrar oss att segra i denna mest privilegierade och komplicerade karriär, "sade de.

En Gaeláras Irish Language Arts and Cultural Center. Fotografi av Dennis Gilbert

Arkitekthistorikern Joseph Rykwert, som fick medaljen förra året, och den irländska arkitekten Niall McLaughlin rekommenderade O'Donnell och Tuomey för utmärkelsen.

"De är mycket bekymrade över att bygga i den offentliga världen, något så försummat idag, och det är kanske deras största styrka, " sade Rykwert.

"De har på ingen tidpunkt vilat på sina lagrar - och det är inte heller troligt att de gör det. Jag ser därför fram emot många byggnader med lika, ännu mer utmanande spetskompetens."

Lewis Glucksman Gallery. Fotografi av Alice Clancy

McLaughlin berömde paret för deras "rastlösa uppfinning" och "önskan att utvecklas utöver vad de vet".

"Sheilas sinne återvänder alltid till Terragni och den underliggande ordningen; Johns kvicksiliga hjärta går med Stirling, till sättningar, paradoxer, kollisioner och oupplösliga positioner. Vi ser i deras bästa arbete en spelning mellan önskan om harmoni och dissonans nöjen, " han sa.

London School of Economics såg Swee Hock Student Center. Fotografi av Alex Bland

Royal Gold Medal 2015 presenteras för O'Donnell och Tuomey vid en ceremoni vid RIBA: s huvudkontor i London den 3 februari 2015. De kommer att vara den tredje mannen och hustru som får erkännas med utmärkelsen, efter Charles och Ray Eames 1979, och Michael och Patricia Hopkins 1994.

"O'Donnell + Tuomeys arbete är alltid uppfinningsrikt - slående men ändå så väl tänkt, särskilt till sin plats och kort, vackert utformad - och ständigt utvecklande, " sade RIBA: s president Stephen Hodder.

"Det är en absolut glädje och inspiration att höra dem beskriva sitt arbete, och alltid en glädje att uppleva en av sina byggnader. Sheila och John är i spetsen för modern irländsk arkitektur och jag är glad att de ska få denna livstidens ära."

Ranelagh Multi-Denominational School. Fotografi av Alice Clancy

Andra nya mottagare av utmärkelsen inkluderar Peter Zumthor, Herman Hertzberger och David Chipperfield.

RIBA avslöjade också en lista med 11 arkitekter utanför Storbritannien som kommer att hedras med ett internationellt stipendium, inklusive den kinesiska duon Wang Shu och Lu Yenyu, de australiensiska arkitekterna Julia Bolles och Peter Wilson, och Morphosis grundare Thom Mayne.

Läs vidare för citatet från Joseph Rykwert:

"När jag presenterade den kungliga guldmedaljen till Sheila O'Donnell och John Tuomey, är jag medveten om att de är bland de yngsta mottagarna av medaljen och dessutom att det är fyrtio år sedan det tilldelades en irländsk praxis. Under tiden Irländsk arkitektur har blomstra - särskilt i deras generation - med ett engagemang för konsten och byggnadshantverket som är avunden på vår mer folkrika ö.

"Det som markerar Sheila O'Donnell och John Tuomeys prestation är det mycket engagemanget. De är naturligtvis byggare först och främst: men de är författare och lärare såväl som yrkesverksamma, aktiva genom Architectural Association of Ireland i vars senaste återupplivning de var instrumental, så att deras närvaro på den irländska scenen är en kraftfull, och deras inflytande som lärare och författare har varit oerhört viktigt.

Lyric Theatre. Fotografi av Dennis Gilbert

"Deras anknytning till London och Londonscen började när de arbetade för Stirling och Wilford och sedan för Colquhoun och Miller; men deras första bidrag till sin egen rätt var det blygsamma men lysande fotografgalleriet i Soho, och det hävdades senare mycket mer synligt av den - nu firade - Saw Swee Hock Student Centre för London School of Economics, ett verk av unik arkitektonisk distinktion för den augustiinstitutionen och en kommission som de vann mot mycket hård konkurrens.

"LSE Student House är synlig från Kingsway och Lincoln's Inn Fields - vilket gör det till en mycket offentlig byggnad. Dess formella glans förbättras av den skickliga användningen av tegel som skapar en dialog mellan den lugna, nästan lugnande ytan och den spännande dynamiken Trots denna formella glans förblir arkitekternas åtagande till ekologiskt paresimon ett konstant av allt deras arbete. När de kortlistade byggnaden till RIBA Stirling-priset 2014 sa domarna, "Mitt i ett komplex medeltida London gatumönstret O'Donnell och Tuomey har vävt lite av sin magi. Detta anmärkningsvärda projekt är en objektkurs i att mobilisera en platss begränsningar till en häpnadsväckande originalbyggnad som ger ett enormt bidrag till stadsbilden. '

Fotografgalleriet

"Brilliance markerar också deras lyriska teater i Belfast; återigen kopplar den nästan vanliga tegelytan den till dess omgivningar och är i dialog med den inbjudande intrikatin i en komplex men lättillgänglig offentlig byggnad, elegant placerad för att bilda en vinkel med vallen Lagan-floden.

"Jag har valt att nämna dessa byggnader delvis för att de är alla deras verk som är mest kända för mig, men också för att de representerar omfånget för deras aktivitet såväl som dess karaktär och visar ett inspirerat svar på en komplex uppsats. Övningen började, som vanligt med ett annat arbete: Dublin-film- och fotografikommissionerna, en golfbana i County Down och ett privat hus i Navan. Fler hus följde, i Howth och Killiney, men snart arbetade John och Sheila på skolor ( Ranelagh Multi-Denominational School och Cherry Orchard School, båda i Dublin) offentliga bostäder (Galbally byförlängning och Timberyard Social Housing, Dublin) och samhällsbyggnader (Sean O'Casey Community Center, Dublin - båda dessa två senare kortlistade till RIBA Lubetkin Prize) och An Gaeláras Irish Language and Culture Center i Derry.

Fartyg på Venice Architecture Biennale 2012