Anonim
Library in Galicia av Óscar Pedrós har ett auditorium som pekar upp mot himlen

Lutningen på ett auditorium sticker ut från sidan av detta bibliotek av den spanska arkitekten Óscar Pedrós för att ge ett täckt utrymme under för friluftsföreställningar (+ bildspel).

Fotografi av Óscar Pedrós

Arkitekten Óscar Pedrós fick i uppdrag av staden Carballo, Galicien, att utforma ett bibliotek som skulle bli en samhällsattraktion, eftersom det tidigare biblioteket hade fallit ur allmän användning och blivit ett arkivcenter.

"Jag uppmuntrade dem att inte bygga ett typiskt bibliotek för studier, utan ett flexibelt medierum där människor i olika åldrar - från spädbarn till äldre besökare - kunde dela livet, " sa Pedrós till Dezeen.

Biblioteket har byggts upp till kanterna på en oregelbunden tomt för att maximera utrymmet och har ett utskjutande auditorium i ett sydvästra hörn, som också ger täckning och förbättrar akustiken för ett utomhus auditorium under det.

"Det inre auditoriet ger utrymme för en läseklubb, som filmen Dead Poets Society, medan det utomhus kommer att användas för vår- och sommaraktiviteter, till exempel barnens föreställningar, " sade Pedrós.

Smala fönster kikar också ut från byggnadens sidor, men i annat fall stängs det av omgivningarna, som inkluderar parkeringsplatser och flerfamiljshus, för att fokusera på en central innergård.

Förutom att få ljus in i byggnadens centrum, ger den interna gården också en buffertzon för de öppna planerna runt det, så att spädbarn, studenter och äldre medlemmar i samhället kan vara i biblioteket tillsammans, men njuta av en examen av separationen.

Utrymmen på övervåningen är arrangerade i en cirkel med utsikt över bottenvåningen och den centrala innergården och är utformade för att uppmuntra interaktion mellan generationer, med överlappande sektioner för fiktion, serier, musik och media. En cantilevered lounge har också en läsplats för barn, upplyst naturligt med ett takfönster ovan.

Fotografi av Óscar Pedrós

Två trappor har lagts till mellan golven för att uppmuntra besökare att utforska rymden.

"Huvudtanken var att skapa en dynamisk byggnad som användarna kunde kringgå och också ge gott om utrymmen där användare kan stanna och läsa, eller lyssna eller titta på videor - att hålla viss integritet, men också tillhöra hela, " sade Pedrós .

Det var också viktigt för arkitekten att det nya utrymmet var tillräckligt flexibelt för att stödja en rad multimediefunktioner för att skydda dess framtid.

"Att tänka på ett bibliotek från 2000-talet - som en vän till mig skulle säga - är som att undra om en boks kyrkogård, " sade han. "Den enda lösningen var att dela materialutrymme med virtuellt utrymme för att undvika Carballos senaste byggnad som slutade som ett boklager."

Den yttre regnfönsterbeklädnaden är gjord med tre-per-en meter keramiska plattor som är sex millimeter tjocka.

"Genom att använda detta smala material behövde vi inte minska den inre omkretsen för mycket, " sade Pedrós. "Plattorna hjälper också till att få massor av reflekterat ljus inuti gården, och deras stora storlek gör att mediateket kan behålla sin skala som en institutionell byggnad."

Fotografi av Óscar Pedrós

Fotografier är av Héctor Santos-Díez, om inte annat anges.