Anonim

Arkitekter väljer sina favoritbrutalistbyggnader

Brutalism: som en del av vår pågående serie om Brutalism bad vi arkitekter inklusive Kengo Kuma, David Adjaye och Amanda Levete att avslöja sina favoritbyggnader från den radikala efterkrigstidens rörelse.

David Adjaye: Whitney Museum of American Art av Marcel Breuer

"Det är en otrolig byggnad som fick ett nytt sätt att se på museet och behövde en ny konstruktionsmetod på grund av dess spännande idé om en liten bas med ett galleri på toppen, " förklarade den brittiska arkitekten David Adjaye och beskrev institutionen i New York avslutades av Breuer 1966. "Det är en uppochnerad pyramide. Jag älskar den."

Kengo Kuma: Museu de Arte de São Paulo av Lina Bo Bardi

"Jag gillar det eftersom det inte bara formulerar idén om Brutalism utan också försöker öppna sig för staden, " förklarade den japanska arkitekten Kengo Kuma. "Byggnaden återspeglar väl konceptet att arkitektur inte är en isolerad skulptur och bör återföras i människors händer."

Betong- och glaskonstmuseet designades av den berömda brasilianska arkitekten Bo Bardi 1968.

Moshe Safdie: Chandigarh och Ahmedabad av Le Corbusier

Palace of Assembly, Chandigarh av Le Corbusier

Moshe Safdie, vars Habitat 67-komplex i Montreal vi presenterade i vår Brutalism-serie, gick för Le Corbusiers design för statsbyggnaderna i två indiska städer.

"Mina favoritbrutalistbyggnader är Le Corbusiers byggnader i Ahmedabad och Chandigarh, där de volymetriska, rika formerna bäst passar råhet och monolitiska egenskaper hos de gjutna betongytorna, " sade Safdie. "Det fanns många derivat, några bättre, några sämre; Le Corbusier är fortfarande mästaren i mediet."

Erick van Egeraat: Aula TU Delft av Van den Broek en Bakema

Aula TU Delft av Van den Broek en Bakema, också huvudbild

Den holländska arkitekten Erick van Egeraat beskrev universitetsbyggnaden i den nederländska staden Delft som "oförskämd, brute, rymdåldrig och definitivt inte preparerad."

"Det liknar ett rymdskepp och räddningsfartyg från serien The Thunderbirds", sa han till Dezeen.

Pernilla Ohrstedt: Brunswick Center av Patrick Hodgkinson

"Brunswick Centre är en tydlig favorit för mig", säger Pernilla Ohrstedt, som bor i komplexblandningen i centrala London. "Och det är väldigt aktuellt eftersom vi arbetar med en kampanj för att rädda den underbara portiken från att förstöras av ett fruktansvärt nytt restaurangutrymme som för närvarande planeras."

Amanda Levete: Hayward Gallery av Norman Engleback, Ron Herron och Warren Chalk

Bild med tillstånd av Shutterstock

"Jag älskar Brutalism", sa den brittiska arkitekten Amanda Levete, som valde en byggnad i staden där hon bor och arbetar.

"Jag är väldigt kritisk till vad som händer på South Bank nu, för det är som om det försöker måla över vad det var och ta bort integriteten i det. För mig var den ganska brutala vindblåsa betongen, tuff men stark, en mycket bra form för en kulturplats. Och nu används denna kulturplats för livsmedelsmarknader och roliga mässor; jag tycker bara att det är torrt och lite tråkigt att på något sätt byggnaderna som var ankaret och talade för det som var inuti dem har varit dold av detta, "berättade hon för Dezeen.

Nathalie de Vries från MVRDV: Aula TU Delft av Van den Broek en Bakema

Väljer samma byggnad som landsmannen Van Egeraat, MVRDV-grundare Nathalie De Vries valde Delft University-byggnaden från 1966, där hon studerade.

"Från mina studiedagar har jag stora minnen från Aula vid Delft tekniska universitet av Van den Broek en Bakema, " sa hon. "Byggnaden med smeknamnet" The Frog "ser ut som ett konkret rymdskepp som har landat i det enorma utrymmet på det modernistiska universitetsområdet och var - vid den tiden - det bara en ikonisk byggnad."

Juergen Mayer H: Brandstation Suarezstrasse Berlin av Bodo Fleischer

"En av mina favoritbyggnader från 1970-talet är en brandstation i mitt område, " sa den tyska arkitekten, grundare av J Mayer H. "Det upptar mycket som förstördes under andra världskriget, men de två byggnaderna från 1800-talet på båda sidor av platsen överlevde förstörelsen."

"Förutom att ha sympati för 45-graders vinklar på byggnadshörn och fönster, tycker jag att den totala volymen mästerligt utmanas av ansträngningen att få kontakt med sina grannar, " sa han till Dezeen. "Det är en riktig sträcka från historia till nutid, från en plasticitet på 1800-talet till den skulpturella kvaliteten på exponerad betong från dess period. Jag är rädd att det snart kommer att täckas med Thermoputz."

Tatiana Bilbao: SESC Pompéia av Lina Bo Bardi

Den andra av Bo Bardis design för att skapa listan är fritidsanläggningen som hon slutförde i Brasilien 1977.

"Lina Bo Bardi uppnådde på SESC Pompeia, en fantastisk kombination av ett ingripande i en gammal fabrik med en ny byggnad, bostäder respekt för kultur och sport. För mig är denna fantastiska kombination av ett verkligt mänskligt utrymme med en mycket stark byggnad ett starkt uttalande det är absolut tidlöst, "sade den mexikanska arkitekten Tatiana Bilbao. "De två tornen som kommer ut från den gamla fabriken är i perfekt harmoni med sitt sammanhang men byggda på ett så vackert och kraftfullt sätt."