Design

Peter Saville intervju om att utforma en logotyp för Kanye West

Peter Saville intervju om att utforma en logotyp för Kanye West
Anonim

”Kanye vill att jag ska göra en YSL” - Peter Saville

Vid Global Design Forum på måndag kväll avslöjade grafisk designer Peter Saville att han arbetar med en logotyp för musiker Kanye West. I detta utskrift av konversationen som Saville hade med journalisten Paul Morley, diskuterar han projektet och hur det är att arbeta med rapstjärnan.

Saville talade på V&A Museum på måndag för forumet, som är en del av London Design Festival. Saville tilldelades igår officiellt London Design Medal.

Tidigare förra året meddelade Kanye West via sitt Twitter-flöde att han ska starta ett designföretag med namnet DONDA och hävdade att han skulle samla ett team som kommer att inkludera arkitekter, designers och regissörer. Vi har tidigare publicerat Kanye Wests Claudio Silvestrin-designade lägenhet och en sju-skärms pyramidformad biograf designad av OMA för att visa sin första kortfilm på Cannes Film Festival förra året.

Se alla våra berättelser om Peter Saville »
Se alla våra berättelser om Kanye West »

Här är utskriften från intervjun:

Paul Morley: Jag måste bara ställa en fråga som jag tror sätter oss i två graders separation med Kanye West eftersom Peters sista förlovning [innan han kom hit ikväll] var med Kanye West. Jag älskar den idén att du har gått vidare med Manchester-saken [Saville har arbetat som kreativ chef för sin hemstad], gått för att göra upp vuxna saker men att det fortfarande finns massor ganska högt upp i popkulturvärlden som fortfarande jagar dig efter ditt avtryck. Vad jagar exakt efter dig?

Peter Saville: Han är charmig, han kom nästan [hit ikväll]. Jag sa att jag måste gå, jag har en spelning vid 5. Han sa var och jag sa någonstans som heter Victoria och Albert-museet. Han sa att han gör [TV-program] Jools [Holland] ikväll. Han skulle ha kommit.

Paul Morley: Så han är din nya kompis.

Peter Saville: Han är inte min kompis. En sak som du lär dig, i musik lärde jag mig detta, bara för att du har varit att se någon, betyder inte att de är din kompis. Så när du kallas för att träffa Paul McCartney eller jag fick göra Roxy [Music] -skydd, fick jag träffa Brian [Ferry] som jag tillbringade min tonår på att försöka vara eller se ut, men du är inte vänner och ring inte, vi ringer dig. Några av de yngre, de dynamiska förändringarna när du är äldre än dem, Kanye är lite konstig, han …

Paul Morley: Jag antar att han är intresserad av att du gör design för honom, han vill att du ska vara en grafisk formgivare.

Peter Saville: Han vill att jag ska vara Cassandre. Idag berättade jag allt om Cassandre och Cassandre gjorde Yves Saint Laurent-logotypen. Cassandre, Frankrikes största grafiker på ett sätt från början av 1900-talet. Cassandre var vän med Christian Dior, jag antar att de var samtida och kamrater och unga Yves arbetade för Dior som assistent och när Yves lämnade för att sätta upp sin egen etikett, är det ganska sött, eller hur? Han bad Cassandre att göra logotypen för honom och Cassandre skrekade bara av YSL, vilket var ganska bra.

Och Kanye sa till mig, du är Cassandre, det är vad jag vill. Kanye vill att jag ska göra en YSL. Och han samlar folk. Han sa idag att han gillar fantastiska människor och vill sätta ihop dem och få dem att göra några fantastiska saker och få några fantastiska människor att kolla saker av dessa fantastiska människor och verkligen hamna med några fantastiska saker.

Paul Morley: Den andra sidan av membranet, har detta fortfarande värde i världen som vi går in i? Som nu krossas i så många ytor, har en logotyp eller en sådan bild ett värde? Går det i glut? Gå med i status quo själv oavsett hur snygg det kan vara?

Peter Saville: Jag tror att jag ibland kan säga att jag inte vet det. Jag får frågor och jag känner mig skyldig att veta något eller ha en åsikt och faktiskt vissa saker jag inte vet. Det är sorts betydelsefullt. Beror på hur du arbetar. Vissa människor gör bara saker och det är coolt. Många människor gör bara coola saker. Sedan finns det andra människor som gör något men det är så de gör det. Det är så de fungerar. De försöker nå något. Det är den väg som de får något att hända.

Jag brukar - den här gammaldags lite analoga idén, det finns ett sätt att lösa ett problem och problemet att lösa är lika mycket nuets sammanhang som själva saken. Vad är en logotyp nu, vad kan en logotyp vara för Kanye i ett visst sammanhang?

Jag menar att jag gillar honom, jag förväntade mig inte gilla honom. Jag träffade inte honom för att göra arbete. Någon sa till mig att han skulle vilja träffa dig så jag trodde att det skulle vara oförskämt att säga att jag inte är tillgänglig. Så vi träffades för sex månader sedan och hade en kopp kaffe och det var det. Jag kände inte hans musik och jag känner fortfarande inte hans musik. Jag träffade honom som en person, som ville träffa mig och han var trevlig och intelligent och en häpnadsväckande energi och förvånande intelligens.

Jag menar att han lever, han är super live och han har talanger. Ibland träffar du människor som är begåvade och de har inte energi och du möter människor med energi men ingen talang. Varje så ofta möter du en talang som har energi. Och Kanye är utan tvekan en talang med energi. För närvarande sa han, kan jag hjälpa honom med något, och jag sa "Jag vet inte, jag ska försöka".

Se alla våra berättelser om London Design Festival 2013 »
Se Dezeens karta och guide till London Design Festival 2013 »