Anonim
"Vi skapade ett interiör genom att kopiera och klistra in en enda produkt" - Nendos Oki Sato

I den här filmen filmade Dezeen vid öppningen av den nya Camper-butiken i New York, förklarar den japanska designern och Nendo-grundaren Oki Sato varför han täckte butikens inre väggar med över tusen vita plastskor. Uppdatering : denna intervju finns med i Dezeen Book of Interviews, som nu finns till försäljning för £ 12.

Oki Sato från Nendo

"Jag har jobbat med Camper de senaste åren på deras små butiker, " säger Sato.

"Konceptet [för de små butikerna] var att dessa skor gick i luften, vilket visade att Camper-skor inte är för att springa snabbt eller för lyx eller sådant, men något att njuta av att gå."

Se Nendos design för Camper's Osaka-butik med skor som verkar gå runt på egen hand »

Sato fortsätter dock att förklara att det var mycket mer utmanande att utforma interiören för den större New York-butiken på Fifth Avenue, en av världens största shoppinggator.

"Camper bad mig för några månader sedan att hitta en lösning för de stora butikerna som har riktigt högt i tak, " säger han. "Eftersom produkten uppenbarligen är väldigt liten var vi inte säkra på hur vi skulle använda takhöjden. Innan de använde mycket grafik i taket men det såg riktigt tomt ut."

Nendos lösning var att helt täcka väggarna i butiken med vita plastrepliker från Camper Pelotas, varumärkets signaturskodesign. De nuvarande samlingarna visas sedan bland dessa kopior i utrymmen vid foten av väggarna där kunderna kan nå.

"Vad det gör är att göra produkterna verkligen framstående - färgerna, produkternas former", säger Sato. "Det börjar från en enda produkt men genom att kopiera och klistra in blir det ett inre element. Det fångar mycket ljus och skugga och ger mycket textur till rymden."

De utskjutande skorna ger också en viktig akustisk fördel, säger Sato: "Det absorberar ljudet så det känns mycket bekvämare också."

Sato fortsätter att förklara att han anser att fysiska detaljhandelsmiljöer fortfarande är viktiga, trots ökningen av shopping online.

"Bara ett klick på internet så kan du köpa alla dessa skor var du än är", säger han. "Men jag antar att det verkligen är upplevelsen av rymden som är det viktigaste. Det är ett utrymme som du måste vara där, du måste känna något."

"Till slut om en kille kommer in i butiken och han inte vill köpa några skor i början men han blir upphetsad och han köper en sko tror jag att det är designens seger. Det är målet för inredning i en sätt."