Arkitektur

MoMA drar sig tillbaka från planen för att raze tidigare folkmuseum

MoMA drar sig tillbaka från planen för att raze tidigare folkmuseum
Anonim

MoMA drar sig tillbaka från planen för att raze tidigare folkmuseum

Nyheter: Museum of Modern Art i New York ska ompröva sitt beslut att riva det före detta amerikanska folkmusikmuseet bredvid ett skrik från arkitekter, bevarande och kritiker.

I ett styrelsemöte i går hörde museets direktörer att designstudio Diller Scofidio & Renfro hade valts ut för att övervaka MoMA: s expansion och utforska möjligheten att integrera det tidigare amerikanska folkmuseet i planerna.

Glenn D. Lowry, MoMA: s direktör, berättade för förvaltare och personal att arkitekterna ville överväga "hela webbplatsen, inklusive den tidigare amerikanska Folk Art Museum-byggnaden, för att utforma en arkitektonisk lösning på projektets inneboende utmaningar."

Diller Scofidio & Renfro sade att institutionens ledare hade gett designteamet "tid och flexibilitet att utforska ett komplett utbud av programmatiska, rumsliga och urbana alternativ."

"Dessa möjligheter inkluderar, men är inte begränsade till, att integrera den tidigare American Folk Art Museum-byggnaden, designad av våra vänner och beundrade kollegor, Tod Williams och Billie Tsien, " säger studion i ett uttalande.

MoMA hade planerat att riva den angränsande byggnaden och ersätta den med en glasfronterad struktur som kopplar samman konstmuseets befintliga utrymme på West 53rd Street med ett planerat torn på 82 våningar designat av den franska arkitekten Jean Nouvel.

I sitt första tillkännagivande förra månaden sade museumens tjänstemän att den bronsklädda byggnaden måste dras ner eftersom dess fasad inte matchade MoMAs glasestetik och dess golv skulle inte ställa in i linje med MoMA: s.

Designat av de amerikanska arkitekterna Tod Williams och Billie Tsien, öppnade American Folk Art Museum sina dörrar för bara 12 år sedan men såldes till MoMA 2011 för att betala ett lån på $ 32 miljoner.

Museets samling av målningar, skulpturer och hantverk av självlärda och utomstående konstnärer finns nu på en mindre plats på Lincoln Square, längre norr på Manhattan.

MoMAs första beslut att riva byggnaden möttes med besvikelse av Tsien, som sa till New York Times att det var "en förlust för arkitekturen".

Senare i år kommer MoMA att vara värd för ett stort retrospektiv av modernistarkitekten Le Corbusiers arbete - se alla nyheter om MoMA och se mer arkitektur i New York.