Anonim

Man Made Moon av Sam Jacob

Arkitekten och författaren Sam Jacob vill förvandla St Paul's Cathedral i London till en levande karta över månens faser.

Med hjälp av en strålkastare som är riggad upp till ett spår runt basen på kupoltaket föreslår Sam Jacob att stadens berömda baraque-katedral kan bli ett verktyg för att kartlägga de skiftande faserna i måndagscykeln på 29 dagar.

"Domkyrkans kupol och månen skulle sväva över London som om det var en stad på en planet med två månar, " sade arkitekten. "St Paul's blir en sekulär enhet som kopplar våra jordiska problem med det himmelska området."

Jacob berättade för Dezeen hur idén kom till honom när han cyklade över Blackfriars Bridge en dag, när han såg en fullmåne och den upplysta kupolen bredvid varandra. "Om natten var molnig och ingen måne var synlig kunde kupolen fungera som en slags månklocka, " sade han.

Christopher Wren, arkitekten för St Paul's, var välkänd för sin kärlek till astronomi och Jacob tror också att projektet skulle skapa en intressant parallell mellan arkitektens mest berömda byggnad och en månklot som han byggde för den brittiska monarken Charles II på sjuttonde århundradet, namngav en selenosphere. "Wren's byggnad förvandlas till en selenosphere, " tillade han.