Anonim

Fjärde förslag till sockel presenterades för Trafalgar Square

Sex kortlistade förslag till nästa konstinstallation ovanpå fjärde sockeln på Londons Trafalgar Square har presenterats idag, inklusive en gigantisk blå cockerel, en kontantmaskin som driver ett rörorgel och en enorm modell av en battenbergkaka (ovan).

Överst: Battenberg av Brian Griffiths

Ovan: Untitled (ATM / Organ) bybAllora och Calzadilla

Förslagen från Allora & Calzadilla, Elmgreen & Dragset, Katharina Fritsch, Brian Griffiths, Hew Locke och Mariele Neudecker visas på St-Martin-in-the-Fields på Trafalgar Square fram till 31 oktober.

Ovan: Hahn / Cock av Katharina Fritsch

Den vinnande designen kommer att meddelas i början av 2011. Uppdatering: se den vinnande designen i vår senare historia.

Ovan: Sikandar av Hew Locke

Besökare uppmanas att kommentera förslagen med kort på utställningen och via projektwebbplatsen.

Ovan: Det är aldrig för sent och du kan inte gå tillbaka av Mariele Neudecker

Alla bilder är copyright James O Jenkins, med tillstånd av konstnären.

Ovan: Powerless Structures, Fig. 101 av Elmgreen och Dragset

Här är några fler detaljer plus bildtexter från arrangörerna:

SIXT NYA FJÄRDE FJÄRDE FÖRSLAG FÖRSLAG I dag I ST MARTIN-IN-THE-FIELDS I TRAFALGAR SQUARE

De sex kortlistade förslagen för den nya fjärde sockelkommissionen på Trafalgar Square presenterades idag på St-Martin-in-the-Fields på Trafalgar Square.

Utställningskonstnärer är Allora & Calzadilla; Elmgreen & Dragset; Katharina Fritsch; Brian Griffiths; Hew Locke; och Mariele Neudecker. Varje konstnär har tagit fram en modell av sitt föreslagna konstverk för den tomma sockeln som alla är kostnadsfritt på offentlig visning i foajén till St-Martin-in-the-Fields fram till den 31 oktober 2010. De sex verken är följande:

Allora & Calzadilla presenterar Untitled (ATM / Organ), en fungerande bankomat som är inbäddad i den fjärde sockeln, som när den nås kommer att utlösa ett fungerande rörorgel, som är placerat ovanpå sockeln, och producerar ljud som kommer att spela över hela torget.

Elmgreen & Dragset presenterar Powerless Structures, Fig.101, en mässingsskulptur av en pojke som sprider sig över sin gunga häst och ifrågasätter försiktigt traditionen för krigsmonument för att fira antingen seger eller nederlag. Istället för att erkänna den mäktiga hjältemod, firar verket heroismen i att växa upp.

Katharina Fritsch presenterar Hahn / Cock, en gigantisk cockerel i ultramarinblått, som i torget inställning gör situationen surrealistisk. Cockerelen symboliserar förnyelse, uppvaknande och styrka och hänvisar på ett ironiskt sätt till manligt definierat brittiskt samhälle och tankar om biologisk determinism.

Brian Griffiths presenterar Battenberg, en överdimensionerad representation av svampkakan, uppfann för att fira äktenskapet till drottning Victorias barnbarn prinsessan Victoria av Hesse med prins Louis av Battenberg 1884. Arbetet kommer att göras av handgjorda viktorianska, edwardianska och moderna hushållstenar längs med andra traditionella byggnadsmaterial.

Hew Locke presenterar Sikandar, en kopia av rytterstatyn av Field Marshal Sir George White från Portland Place förvandlad till ett fetischobjekt, dekorerat med häst-mässing, charm, medaljer, sabrar, ex-votos, juveler, Bactrian skatt och hellenistiska masker.

Mariele Neudecker presenterar It's Never Too Late And You Can't Go Back, ett fiktivt bergslandskap, som presenterar två bilder av Storbritannien: halvöns vippade och omvända form från ovanifrån och dess mer bekanta konturer när man tittar nedifrån.

Den valda konstnären kommer att tillkännages av borgmästaren i London i början av nästa år, med installationen av det slutliga konstverket som äger rum efter det nuvarande arbetet, Nelsons Ship in a Bottle av Yinka Shonibare MBE, togs bort i slutet av 2011.

Det fjärde sockelprogrammet finansieras av borgmästaren i London med stöd från Arts Council England och ser nya konstverk som väljs ut till den lediga sockeln i ett rullande program med nya uppdrag. Ett viktigt element i det fjärde sockelprogrammet är att involvera allmänheten i debatten om samtida konst i våra offentliga utrymmen. Allmänheten kommer att ha möjlighet att kommentera kortlistade förslag på kort på utställningen och via webbplatsen efter avslöjandet av förslagen. (Www.fourthplinth.co.uk)

Boris Johnson, borgmästaren i London, sa: "Den fjärde sockeln har blivit den mest ivriga förväntade konstkommissionen i landet och dessa senaste förslag visar varför. Var och en av konstnärerna har kommit med en helt annan vision, med sitt vitt och originalitet ett mycket individuellt svar på den historiska bakgrunden på Trafalgar-torget och det faktum att en av skulpturerna kommer att installeras 2012, bidrar bara till spänningen. ”

Ekow Eshun, ordförande för den fjärde plintuppdragsgruppen, sade: "De nya förslagen för nästa fjärde sockelkommission är i världsklass och de hittar nya och fantasifulla sätt att engagera sig i den historiska omgivningen på Trafalgar Square. De är arbetet med en enastående urval av konstnärer och Commissioning Group är mycket glada över deras idéer. Vi kommer att ha det svårt att välja mellan dem men vi ser fram emot att ge en rekommendation till borgmästaren senare i år. All god konst stimulerar debatt. Vi hoppas att allmänheten kommer att njuta av utställningen och dela med sig av sina tankar. ”

Moira Sinclair, Londons verkställande direktör för Arts Council England, sa: "De fjärde sektionernas uppdrag genererar alltid spänning och debatt om samtida konst - och denna kortlista kommer att fortsätta denna tradition eftersom vårt partnerskap med borgmästerskontoret går in i sitt nionde år. Vi levererar hög kvalitet konst med miljontals publik är kärnan i vad fjärde sockeln gör, och det representerar vad som kan hända när offentliga myndigheter arbetar tillsammans med ett gemensamt mål. Vi önskar lycka till alla konstnärer och ser fram emot att ta reda på vad efterträdaren till Yinkas magnifika Ship in a Bottle kommer att bli. ”

Brian Griffiths
Battenberg
Föreslagna material: en unik samling av glaserade och orlaserade viktorianska, edwardianska och samtida tegelstenar från hela Storbritannien, färgade render.

Battenberg-kakan uppfanns vid tillkomsten av äktenskapet till drottning Victorias barnbarn - prinsessan Victoria av Hesse - med prins Louis av Battenberg 1884. Som sådan är den rosa och gula kakan en ödmjuk firande viktoriansk tid och en länk med en Brittiskt förflutna som sakta har smulat. Ändå påverkar det förflutna samtida livet, inte minst i våra städer där vi omges av viktoriansk offentlig skulptur.

Ökad till en gigantisk andel, utformad av ett urval av traditionellt tillverkade hushållstenar och placerad på en sockel tillsammans med andra viktorianska statyer på Trafalgar Square, blir kakan ett snedigt monument till monumentalitet. Det belyser ett mycket förändrat samtida Storbritannien medan man försiktigt ifrågasätter samtidskonstens roll i dagens sent kapitalistiska samhälle där vår uppfattning om kultur är som konsumentupplevelse.

Skulpturen förvandlar Battenberg som en symbol för teatimes förflutna, till en samtida kommentar om handelsvara, firandet och kollektiv identitet. Det återspeglar hur även de mest föråldrade objekt kvarstår och pratar om vårt liv, våra drömmar och ambitioner som nation.

Allora och Calzadilla
Untitled (ATM / Organ)
Föreslagna material: ATM med rörorgan konstruerat av metallrör och trä

Untitled (ATM / Organ) består av att installera en automatiserad tellermaskin (ATM) i den fjärde sockeln, ansluten till ett fungerande rörorgan som producerar ljud genom att driva tryckluft genom rör som väljs via ATM-maskintangentbordet. Varje gång kunder trycker på ATM-tangentbordet för att få tillgång till bankkonton över hela världen för att göra kontantuttag, kreditkortsförskott, förfrågningar om kontobalansen och så vidare, kommer det att trigga rörorganet att producera en rad sedlar och ackord i varierande grad av höghet som ådrar över hela Trafalgar Square.

Projektet behandlar en rad teman och ämnen som personlig bankrörelse, globala finansiella system, handel, det heliga och profan, musikskapande och personliga och offentliga rum på ett humoristiskt sätt. Inom ramen för Trafalgar Square, en framstående landmärkeplats i London, kommer arbetet att föra dessa frågor till en stor publik som främjar en tankeväckande debatt.

Katharina Fritsch
Hahn / kuk
Föreslagna material: stål, epoxi, färg

Skulpturen, en större än livscockerel i ultramarinblått kommunicerar på olika nivåer. Först och främst är övervägandet av den formella aspekten av dess placering: den mest grå arkitekturen på Trafalgar Square skulle få en oväntat stark färg accentuering, djurets storlek och färg som gör hela situationen surrealistisk eller helt enkelt ovanlig.

Cockerelen är också en symbol för förnyelse, uppvaknande och styrka och spelar samtidigt med ett djurmotiv som var populärt i klassisk modernism, till exempel i Picassos verk. Men det är rynkade på idag eftersom det har blivit kitsch genom överanvändning i tillämpad konst. Slutligen hänvisar temat på ett ironiskt sätt till manligt definierade brittiska samhälle och tankar om biologisk determinism.

Hew Locke
Sikandar
Föreslagna material: fiberglas, aluminium, mässing, stålkedja, UV- och flammesistent tyg

Sockeln designades för att få en hästbrons: 170 år senare uppfyller Sikandar den ursprungliga ambitionen. Konstverket replikerar statyn av Field Marshal, Sir George White (1835-1912) som står i Portland Place och förvandlar den till ett fetischobjekt. Skulpturen kommer att dekoreras med häst-mässing, charm, medaljer, sabrar, ex-votos, juveler, Bactrian skatt och hellenistiska masker och skapar lager av material och mening med flera möjliga avläsningar.

Sikandar, översätter som Alexander på Urdu; Khandahar är en av städerna Alexander den stora uppkallad efter sig själv. Befälhavare till denna dag mäter sig mot honom, och i detta ögonblick någonstans i Afghanistan kommer en medlem av våra trupper att läsa hans historia. Alexanders militära imperium var kortlivad, men hans helleniska kulturella inflytande varade i århundraden.

Sir George White kämpade i det indiska muteriet, det andra afghanska kriget (vinna Victoria Cross i Khandahar), Nile-expeditionen, Burmesiska kriget och andra Boer War. Specifika medaljer och dekorationer på skulpturen kommer att hänvisa till dessa konflikter och en plack skulle utarbeta detta såväl som historiens återkommande cykler, som förbinder tidigare med nutid och Storbritannien med andra nationer, vilket gör det relevant för besökare och lokalbefolkningen. Arbetet kommer att föra ett socialt och historiskt fokus på torget och bidra till dess roll som en plats för dissens och firande. Förslaget är inte en anti-militär kritik. Det är en utredning av hjälten och den problematiska och förändrade hjältemod.

Elmgreen och Dragset
Kraftlösa strukturer, Fig.101
Förslag till material: mässing

I denna skildring av en pojke som rasar över sin gungahäst har ett barn upphöjts till status som en historisk hjälte, även om det ännu inte finns en historia att minnas - bara en framtid att hoppas på. Elmgreen & Dragsets verk föreslår en parafras av ett traditionellt krigsmonument utöver en dualistisk världsbild baserad på antingen seger eller nederlag. I stället för att erkänna heroism i de mäktiga, maktlösa strukturerna, firar Fig 101 heroism av att växa upp. Det är ett visuellt uttalande som firar förväntningar och förändringar snarare än att förhärliga det förflutna.

Den gungande hästen, en leksak som ursprungligen stammar från 1600-talet och senare populariserad i Storbritannien, visas här i en stiliserad version som sammanfogar en viktoriansk modell med en modern massproducerad design.

Pojkens funktioner och gester understryker en karaktär som har sin egen "infantila" logik, en som ännu inte påverkas av det klassiska maskulina uttrycket. Som i ett Hans Christian Andersen-saga, spottar denna "enfant fruktansvärda" försiktigt den autoritära ställning som ofta finns i traditionen för hästskulpturer. Hans vilda gest, som efterliknar den vuxna kavalleraren, är en ren spänning - det kommer inte att få några tragiska konsekvenser till följd av hans imaginära erövring

Mariele Neudecker
Det är aldrig för sent och du kan inte gå tillbaka
Föreslagna material: glasfiber, polerat rostfritt stål

Det är aldrig för sent och du kan inte gå tillbaka är upphöjd över sockeln och representerar ett fiktivt bergslandskap. Den är "specifik i sin dramatiskt modellerade detalj" och om den ses ovanifrån avslöjar Storbritanniens vippade och omvända form. Underifrån är kartan rätt väg och mer bekant. Sammanställningen av olika vyer förskjuter observatörens uppfattning av berget från majestätiskt och generiskt landskap till territoriellt utrymme.

Platsen och tyget på denna skulptur kopplar till Trafalgar-torget och dess egenskaper och klassiska skulpturer och sublima landskapsmålningar i det närliggande Nationalgalleriet. Till exempel delar berg och monument ofta samma sammansatta material - granit. Trafalgar Square ses därför som ett landskap med eviga minnesmärken till Englands militära och empiriska förflutna. Historiskt sett representerar berg monumentalitet, erövring, ära och ägande. I sin tur har de känslor som ofta är kopplade till landskap ofta tjänat som påminnelser om våra mer ömtåliga, mänskliga, moraliska och dödliga positioner i de suveräna största övervägandena.

Det är aldrig för sent och du kan inte gå tillbaka väcker tankar om ett monumentalt förflutna och framtid för både landskap och stad, inklusive våra relationer med både som individer och som medborgare i en multikulturell metropol.

Fjärde plintprogrammet: sex nya förslag

Datum: 19 augusti - 31 oktober 2010

Plats: Crypt foajé, St-Martin-in-the-Fields, Trafalgar Square, London, WC2N 4JJ

Öppettider: Måndag och tisdag 08.00 - 20.00, onsdag 08.00 - 19.00, torsdag – lördag 08.00 - 21.00 och söndag 11.00–18.00.

Anmälan: GRATIS

Se även:

Slaget vid Trafalgar
av Jaime Hayón
Outrace av Kram / Weisshaar
för Trafalgar Square
ArcelorMittal Orbit
av Anish Kapoor