Arkitektur

F-White av Takuro Yamamoto | Dezeen

F-White av Takuro Yamamoto | Dezeen
Anonim

F-White av Takuro Yamamoto

Den japanska studion Takuro Yamamoto Architects har färdigställt ett litet hus i Kashiwa, Japan, centrerat kring en rektangulär innergård som har roterats i sned vinkel mot resten av byggnaden.

Namnet F-White, det en våningshuset har få utåtriktade fönster med det mesta av det naturliga ljuset som kommer från gården, ett privat utrymme med utsikt endast mot himlen.

Innergårdens vinkel delar upp det omgivande utrymmet i mindre rum.

Här är lite mer information från Takuro Yamamoto:

-

F-WHITE är ett fristående envåningshus med en innergård för en enda familj.

Detta hus ligger i Tokyo förort, och dess grannskap utvecklades för 30 år sedan. Men inget hus hade byggts på denna webbplats, eftersom platsens storlek råkade vara 1, 5 gånger större än den typiska storleken för förortshus, även om bredden inte är så stor.

Så denna plats hade varit opopulär och använts som en parkeringsplats under lång tid.

Även om platsen var ovanlig - större än vanligt - var husets budget vanligt. Vi var tvungna att hitta ett sätt att utnyttja karaktären på denna webbplats med begränsad golvyta.

Tack vare storleken på platsen var himlen ovanför den centrala delen av platsen så vacker, eftersom den är separerad från elektriska ledningar över gator och fönster i grannhusen.

Så vi beslutade att sätta en innergård (som inte kostar så mycket) med integritet, mitt på webbplatsen. Detta beslut gjorde detta hus en våning, eftersom lägre höjd är lämplig för innergård stil, och större fotavtryck av en våning hus är lämplig för storleken på platsen.

Men om du placerar ett yttre utrymme på mitten av webbplatsen vars bredd är begränsad, skulle inuti utrymmet i huset separeras och en enhetlig känsla av huset skulle bli bortskämd.

Så vi bestämde oss för att placera den rektangulära gården i en ovanlig sned vinkel mot ytterväggarna snarare än i rätt vinkel. För genom att lokalisera så, kan utrymmen runt gården ha tillräckligt med område för att stanna kvar och vara kedjade varandra i sina hörn, utan gång.

Detta arrangemang skapar inte bara känslan av utrymmenas enhet, utan också husets rymlighet, eftersom denna sneda vinkel gör att gården ser ut som en låda som råkades slängas ut på ett mycket stort inre utrymme. Och trots planens rymlighet och enkelhet har varje utrymme sin egen funktion och olika integritetsnivå. Du kan hitta nya och olika scener, när du vänder hörnen runt gården.

Krediter: Takuro Yamamoto Architects
Plats: Kashiwa stad, Chiba prefektur
Användning: oberoende bostad
Platsområde: 259, 31m2
Byggnadsområde: 122.03m2
Total golvyta: 118, 99m2 (i japansk förordning)
Slutförande: april 2009
Designperiod: augusti 2007-oktober 2008
Byggeperiod: november 2008-april 2009
Struktur: Trä
Klient: ett gift par + ett barn
Arkitekt: Takuro Yamamoto
En ansvarig person: Eiji Iwase (Takuro Yamamoto Arkitekter)
Strukturdesign: Masuda Structural Engineering Office
Konstruktion: Nagano-Koumuten
Möbler: tallman STUDIO