Arkitektur

(X) för Ordos 100 med multiplikationer | Dezeen

(X) för Ordos 100 med multiplikationer | Dezeen
Anonim

(X) för Ordos 100 med multiplikationer

New York arkitekter Multiplicities har designat ett hus för Inre Mongoliet, Kina som en del av Ordos 100-projektet.

Arkitekterna är ett av 100 företag som valts ut av arkitekter Herzog & de Meuron som vardera har utformat en privat bostad för projektet, som är masterplanerad av konstnären Ai Weiwei. Se fler hären-berättelser om Ordos 100-projekt här och här.

Huset har en oval form och böjda ytterväggar konstruerade av svart tegel. De inre utrymmena är utformade kring ett centralt tomrum tillverkat av vit kvarts.

Här är lite mer information från Multiplicities:

-

PROJEKT BESKRIVNING

vit lunga + svart hud = () + X = (X)

(X)
"()" Är imploderad av "X" som expanderar och kontrakterar inifrån, vilket skapar ett dramatiskt tomrum och flera terrasser på olika nivåer för att se det omgivande flodlandskapet.

"()" Är tillverkad av svart tegel medan "X" är gjord av vit kvartsgips. Båda elementen ändrar sin densitet genom att låta olika typer av skärmar filtrera solen, vattnet, ljuset och luften i de bebodda utrymmena.

Ovan: avsnitt AA

(X)
Beläget vid paket nummer 24, kretsar (X) husets liv kring en serie korsande uteplatser som andas in / andas ut allt det behöver och vill vid olika tidpunkter stänga trötta cykler och öppna nya.

Ovan: avsnitt BB

Den vita lungan tar och studsar ljus och luft inuti huset för att hålla den svarta huden frisk. Den svarta huden tar upp värme och ger skydd och värme till lungan såväl som olika aktiviteter, vilket ger olika programmatiska tjocklekar som skapar buffertzoner där det är nödvändigt.

Ovan: avsnitt CC

Husets organisatoriska principer börjar med förståelsen för det modulära tegelsystemet och dess många möjliga permutationer och materialegenskaper. Med tegel som en enhet som kan väva en oändlig matris av förhållanden med variationer i densitet, struktur, tjocklek, är vi intresserade av att "utforma förhållandena i motsats till att konditionera designen." Genom att skapa en matris med permutabla förhållanden skapar vi en system som gradvis kan ändra dess egenskaper genom hela byggnaden och anpassa sig till den slutliga ideala konfigurationen vilket ger det byggda objektet flexibilitet.

Ovan: axonometrisk

(X)
Att komma in i villan genom en av "X's" -tratten, möter invånare och besökare det tomrum som fungerar som ett atrium i hela huset. Den första uteplatsen är den huvudsakliga tillgången till det lilla vardagsrummet som har utsikt över båda tomrummen. Den andra uteplatsen är direkt kopplad till poolen och bastun som ibland kan rinna över genom att ånga uteplatsen på säsongsbasis. Vi tror att detta kommer att fungera som en enorm luftfuktare under torra säsonger. Hålrummen "smittar" huset med terrasser på alla nivåer som ger olika trädgårdar och atmosfärer. vilket möjliggör ett stort antal livsvillkor.

Ovan: bottenvåningen

Ovan: första våningen

Ovan: andra våningen

Ovan: takplan

poäng:
Projektets namn: (X) för ORDOS 100
Design: * mångfald
Projektgrupp: Daniel Holguin, Issei Suma, Perla Pequeño, Joanna Park Sohn, Christopher Chan, Nicole Rodríguez, Masayuki Sono

Ingenjörer: OVE ARUP ny

konsulter:
Methus Srisuchart + Tatchapon Lertwirojkul
Jee Won Kim Arkitekt
ID-ingenjörer

Fler Dezeen-berättelser om Ordos 100:

.

Luca Selva Arkitekter

Estudio Barozzi Veiga