Anonim

One Procent Water-utställning på Z33 Art Center

One Percent Water är en utställning som är kuraterad av Ilse Crawford och Jane Withers som utforskar den sociala och miljömässiga effekten av vatten.

Utställningen, som för närvarande visas på Z33 Art Center i Hasselt, Belgien, tar sin titel från den procentuella mängden vatten på jorden som är drickbart.

Utställningen presenterar verk från konstnärer och designers inklusive Brandon Ballangée, Lucy Orta (toppbild), Fulgaro, Ideo och Doshi Levien (ovan).

Ovan: reHOUSE / BATH av Fulgaro och TJAW (se vår tidigare historia)

Allmänheten uppmuntras att skicka prover av färskvatten till utställningens Water Archive. Mer information finns på webbplatsen One Percent Water.

Ovan: Deformed Amfibian DFA 19 'Io' av Brandon Ballangée

Ett procentvatten kommer att fortsätta på Z33 Art Center fram till 28 september.

Ovan: Flow av Amy Jenkins

Följande är från en procent vatten:

-

Även om 70% av planetens yta är vatten, är 1% den mängd sötvatten som är lätt tillgängliga för oss. Faktorer som världens snabbt ökande befolkning och ökande konsumtion, klimatförändringar och föroreningar innebär att även denna begränsade och ojämnt fördelade resurs är hotad, och vatten - ett av våra grundläggande behov - har blivit en politisk fråga och en utmaning för vår framtid.

Ovan: The State of Water av Karlssonwilker

Det säger sig självt att vatten är livets saker; det matar jordens ekosystem, flödar genom våra städer, våra byggnader och våra kroppar. Det är viktigt för vår existens och en portal till våra drömmar.

Ovan: Aquaduct av Ideo (se vår tidigare historia)

Och ändå - till stor del genom hur vi använder och missbrukar denna värdefulla resurs - står vi inför en vattenskris och många av de sätt vi använder vatten i dag passar inte längre för vår framtid.

Ovan: Mobile Intervention Unit av Lucy Orta

1% WATER strävar efter att vara en katalysator för förändring. Den utforskar idéer som kan hjälpa oss att återansluta fysiskt och psykiskt till vatten och belyser det experimentella tänkandet som kommer att hjälpa till att forma en hållbar framtid.

Ovan och nedan: Vattenarkiv på Z33. Foto av Kristof Vrancken

Avsnitt 1- Vattenarkiv
Hur behandlar vi denna värdefulla resurs? Arkivet är ett "laboratorium" av vattenprover som väcker frågor om karaktären på naturliga vatten och ökar medvetenheten om människors problem som föroreningar. Det avslöjar hur vatten långt ifrån är det luktfria, färglösa meningslösa saker som vi uppfattar det som i dag.

Det är ett dynamiskt levande element som har olika karaktärer beroende på var det kommer ifrån och, om det missbrukas, dör helt enkelt. Här är vatten från floder, sjöar, grundvatten, regnvatten, källvatten, vatten på flaska, religiöst vatten, giftigt vatten, avloppsvatten, industriellt vatten, vatten från kylskåp eller en vattenbädd, till och med kranvatten. Prover samlas in och dokumenteras via www.onepercentwater.org

Ovan: The State of Water av Karlssonwilker

Avsnitt 2 - Missbruk
Det första steget mot att skapa ett nytt vattenmedvetande är medvetenheten om vatten idag. Mer än en tredjedel av världen saknar vatten och situationen kommer sannolikt att bli värre. Konstnärerna Brandon Ballangée, Edward Burtynsky, Lucy Orta och Phillip Ross, och Karlssonwilkers grafik får oss att tänka på hur vi använder och missbrukar vatten i dag och de problem vi står inför i den närmaste framtiden.

Ovan: Malamp av Brandon Ballangée

Begreppet vattenavtryck - det totala vattnet som används för produktion av varor och tjänster som vi konsumerar - är fortfarande ganska nytt men medvetenheten om individuella och kollektiva ansvar ökar. AbUse är medvetet 'torr' för att betona hur vi har gjort vatten osynligt och förvandlat det till en vara.

Ovan: Junior Återgång av Philip Ross

Avsnitt 3 - Sacred Waters

Inte överraskande med tanke på vårt beroende av vatten, har vatten alltid tilldelats en metafysisk och andlig dimension; en dubbel natur som ett livsgivande ämne, en religiös och andlig kraft och en brunnskälla för den kreativa fantasin.

Ovan: Ebb av Amy Jenkins

Sacred Waters utforskar vatten i förhållande till vår psyke och sinnen genom mytologin och ritualerna runt vatten. Historiskt skyddades och vördades vatten som livskälla. Med industrialiseringen har det tappats från mening.

Ovan: Stamping the Water av Song Dong

Verken av konstnärer Song Dong, Michaela Nettell, Elina Brotherus Amy Jenkins och Michael Cross tar upp de kulturella och andliga värdena som är förknippade med vatten i olika kulturer och epoker och vi hävdar att för att överleva måste vi omvärdera vatten och hur vi behandlar det.

Ovan: Smakande vatten

Water Wunderkammer
Vattnet "Wunderkammer" samlar föremål förknippade med vattensritualer och ceremonier från olika kulturer och epoker. Historiskt värderades och skyddades vatten som en viktig kommunal resurs och vördades som livets källa.

Ovan: Water Wunderkammer

Detta har genererat en extraordinär materiell kultur som återspeglar de andliga och mytologiska värden och trosuppfattningar som är förknippade med vatten och förhållandet mellan naturens rytmer och människans behov.

Här sammanställs historiska exempel med samtida föremål som visar hur designers börjar inspireras att skapa en mer resonant objektkultur idag.